ARHIVA
 
2020   2019   2018     2017   2016   2015   2014   2013  
2012 2011 2010   2009   2008   2007   2006
 
ARHIVA 2020
TAKMIČENJA
07-13.12.2020. Pojedinačno prvenstvo Srbije za šahistkinje 2020 - Vrnjačka Banja
07-13.12.2020. Pojedinačno prvenstvo Srbije za šahiste 2020 - Vrnjačka Banja
25.09-03.10.2020. Prva liga Srbije za muškarce 2020 - Ruma
25.09-03.10.2020. Prva liga Srbije za žene 2020 - Valjevo
24.02-01.03.2020. Polufinale šampionata Srbije za šahiste i šahistkinje 2020 - Novi Banovci
 
 
VESTI
 

/31. decembar 2020/
INTERVJU MINISTRA SPORTA VANJE UDOVIČIĆA: VRATIĆE SE ŠAH NA STAZE STARE SLAVE

Medijski sponzor Šahovskog saveza Srbije, list ALO!, u novogodišnjem broju objavio je intervju sa ministrom omladine i sporta u Vladi Srbije Vanjom Udovičićem.

Jedan deo ovog intervjua odnosi se i na stanje u srpskom šahu i Šahovskom savezu Srbije.
Opširnije >>>

/30. decembar 2020/
UPRAVNI ODBOR ŠSS USVOJIO KALENDAR TAKMIČENJA ZA 2021. I PROMENE PRAVILNIKA O TAKMIČENJIMA
Kao svoju poslednju aktivnost u 2020. godini, Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije održao je elektronsku sednicu. Usvojen je kalendar takmičenja za 2021. godinu, kao i promene Pravilnika o takmičenjima ŠSS.
Opširnije >>>
ŠSS
ŠSS
/14. decembar 2020/
Šampionske krune Teodori Injac i Aleksandru Inđiću
Završena su 14. pojedinačna prvenstva Srbije za žene i muškarce.
Posle 7 dana i 9 odigranih kola u obe konkurencije, novim (trećim po redu) titulama su se okitili Teodora Injac i Aleksandar Inđić.
(Fotografije: ALO! - medijski sponzor ŠSS)
Opširnije >>>
/13. decembar 2020/
Aleksandar Inđić i Teodora Injac po treći put postali Šampioni Srbije
Danas su u Vrnjačkoj Banji, u hotelu "Fontana", završeni Šampionati Srbije u šahu za muškarce i žene. Zvanje šampiona Srbije za 2020 zasluženo je pripalo Aleksandru Inđiću i Teodori Injac, kojima je ovo po treća titula.
Drugo i treće mesto je pripalo Robertu Markušu i Aleksandru Kovačeviću u muškoj i Adeli Velikić i Jovani Erić u ženskoj konkurenciji.
Opširnije - muškarci >>>
Opširnije - žene >>>
/08. decembar 2020/
FIDE objavila na svom sajtu vest o početku Šampionata Srbije
Svetska šahovska federacija (FIDE) je danas na svom web sajtu objavila vest da je 14. pojedinačno prvenstvo Srbije za muškarce i žene počelo u Vrnjačkoj Banji.
Ovo je još jedan pozitivan signal od strane FIDE upućen Šahovskom savezu Srbije.
Pogledajte vest >>>
/07. decembar 2020/
Svečano otvoreni Šampionati
U hotelu "Fontana" u Vrnjačkoj Banji, samo u prisustvu igrača, organizatora, sponzora i domaćina svečano je otvoreno 14. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce i žene.
Prve poteze povukli su Ivona Borojević, direktor marketinga i prodaje hotela "Fontana" i Dane Stanojčić, zamenik predsednika Opštine Vrnjačka Banja.
Opširnije >>>
/07. decembar 2020/
Održana Tehnička konferencija Šampionata
Danas je u 12 sati, u prisustvu svih igrača, sudija i organizatora održana Tehnička konferencija 14. pojedinačnog prvenstva Srbije u šahu za muškarce i žene.
Opširnije >>>
/2. decembar 2020/
In memoriam
IVAN SEDLAK
(1951-2020)

Šahovskom Vojvodinom i Srbijom velikom brzinom prostrujala je tužna vest: borbu sa kratkom i teškom bolešću nije izdržao šahovski funkcioner, pregalac, ali pre svega zaljubljenik Ivan Sedlak. Verovatno da ne postoji šahista, trener, sudija ili organizator u našoj zemlji, koji nije imao priliku da sa Ivanom sarađuje ili barem da sa njim razgovara o šahu. Utisak kod svih je isti: pored porodice, šah je bio Ivanov univerzum.
Opširnije >>>
/30. novembar 2020/
Izvučeni su turnirski brojevi za Pojedinačne Šampionate Srbije 2020
Danas su u prostorijama Šahovskog saveza Srbije u Nušićevoj 25, u prisustvu sudija, organizatora i medija, izvučeni turnirski brojevi za 14. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za žene i muškarce.
Brojeve je izvukla Milica Avramović, novinarka "ALO", medijskog sponzora Šahovskog saveza Srbije.
Opširnije >>>
/26. novembar 2020/
Šahovski savez Srbije potpisao sa FIDE sporazum o reprogramu finansijskih obaveza
Izvršni direktor Svetske šahovske federacije (FIDE) Viktor Bologan i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, posle kraćih pregovora, potpisali su Sporazum o reprogramu finansijskih obaveza koje Šahovski savez Srbije ima prema svetskoj federaciji.
Opširnije >>>
/26. novembar 2020/
Prilog na "BBC NEWS" o reprezentativkama Srbije
Planetarno poznata serija "Damin gambit" izuzetno je doprinela popularnosti šaha u svim krajevima sveta. Šah je postao predmet interesovanja najšire populacije, a redakcija na srpskom "BBC news" iskoristila je taj povod da razgovara sa reprezentativkama Srbije Jovanom Erić i Adelom Velikić. U razgovoru je učestvovao i predsednik ŠSS Dragan Lazić.
Prilog možete pogledati OVDE >>>
/25. novembar 2020/
Poznate liste učesnika Pojedinačnih Šampionata Srbije 2020
Kako je bilo najavljeno Raspisom takmičenja, posle isteka rokova za prijave, poznate su liste učesnika 14. Pojedinačnog šampionata Srbije za želikine i muškarce.
Oba takmičenja, koja se igraju u hotelu "Fontana" u Vrnjačkoj Banji od 7. do 13. decembra 2020. godine, imaće jake sastave i sigurno će privuću pažnju domaće i inostrane šahovske javnosti.
Opširnije >>>
/09. novembar 2020/
Odluke Upravnog odbora Šahovskog saveza Srbije
Pojedinačni Šampionati Srbije u Vrnjačkoj Banji, Stara planina baza seniorskih selekcija Srbije
Na elektronskoj sednici održanoj 9. novembra 2020. godine članovi Upravnog odbora Šahovskog saveza Srbije doneli su odluku da se pojedinačni šampionati Srbije za muškarce i žene održe u hotelu "Fontana" u Vrnjačkoj Banji od 7-13. decembra. Igraće se u 9 kola za 7 dana.
Opširnije >>>
/09. novembar 2020/
Raspisi 14. Pojedinačnog prvenstva Srbije u šahu za žene i muškarce
Šahovski savez Srbije organizuje 14. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za žene i muškarce. Oba šampionata održaće se od 7. do 13. decembra 2020. godine u hotelu "Fontana"**** u Vrnjačkoj Banji.
Raspis ženskog šampionata možete preuzeti u PDF formatu >>>
Raspis muškog šampionata možete preuzeti u PDF formatu >>>
/06. novembar 2020/
Predsednik ŠSS Dragan Lazić razgovarao sa predsednikom FIDE Arkadijem Dvorkovičem
Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić razgovarao je putem video-konferencijskog poziva sa predsednikom Svetske šahovske federacije (FIDE) Arkadijem Dvorkovičem.
U srdačnom i prijateljskom razgovoru konstatovana je spremnost za saradnju i učešće Šahovskog saveza Srbije u budućim važnim projektima Svetske šahovske federacije. Kao bitan uslov da do toga dođe, Dvorkovič i Lazić konstatovali su da je važno da se što pre putem reprograma reše nasleđene visoke finansijske obaveze Šahovskog saveza Srbije prema FIDE. Lazić je posebno zahvalio administraciji FIDE, koja je ovom pitanju prišla sa puno razumevanja. Na kraju razgovora Dragan Lazić pozvao je predsednika FIDE da naredne godine, a posle pobošljanja epidemiološke situacije, poseti Srbiju, što je ovaj sa zadovoljstvom prihvatio
.
/04. novembar 2020/
Predsednik i v.d. generalnog sekretara ŠSS prisustvovali Sajmu sporta
Susret predsednika ŠSS Dragana Lazića sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem
Šahovski savez Srbije i ove godine zauzeo je svoje mesto na tradicionalnom Sajmu sporta, koji je, zbog već poznatih okolnosti, održan na znatno skromniji način, na otvorenim terenima Zavoda za sport i medicinu sporta. Sajmu sporta su, u ime Šahovskog saveza Srbije, prisustvovali predsednik Dragan Lazić i v.d. generalnog sekretara Andrija Jorgić.
Opširnije >>>
/29. oktobar 2020/
13. Sednica UO ŠSS
Na 13. sednici UO Šahovskog saveza Srbije održanoj 26.10.2020, prvoj koju je vodio novoizabrani predsednik ŠSS Dragan Lazić, doneto je više važnih odluka.
Na predlog predsednika Lazića Andrija Jorgić je imenovan za generalnog sekretara a Obren Ćetković za potpredsednika UO ŠSS. Jorgić je imenovan na period od 6 meseci nakon čega će biti doneta odluka o njegovom daljem angažovanju.
Predsednik Saveza Dragan Lazić imenovan je za delegata ŠSS u svetskoj i evropskoj šahovskoj federaciji (FIDE i ECU).
Na sednici je razmatrana vrlo složena aktuelna finansijska i organizaciona situacija Saveza.
Usvojen je i prvi paket mera racionalizacije a članovi UO odrekli su se dnevnica i putnih troškova sve dok se finansijska situacija ŠSS ne popravi.
Iskazano je potpuno jedinstvo u delu potrebe formiranja sponzorskog pula kao i ozbiljnog aktiviranja svih resornih komisija i odbora Saveza.
Razmatrani su i izveštaji sudija kao i finansijski izveštaji sa održane prve ženske i prve muške lige Srbije i zatražena dopuna finansijskog izveštaja.
U narednih 7 dana predstoje veoma važni razgovori sa Ministarstvom omladine i sporta, kao i sa sponzorima i hotelima potencijalnim domaćinima ženskog i muškog seniorskog šampionata.
Zbog vrlo složene finansijske situacije još uvek je potpuno neizvesno održavanje ovih šampionata.
/15. oktobar 2020/
Pulu sponzora Šahovskog saveza Srbije pristupila prva dva člana
“AKADEMIJA DOSITEJ” ZLATNI, A NOVINE “ALO!” MEDIJSKI SPONZOR ŠSS
Nepune tri nedelje po završetku Vanredne izborne Skupštine Šahovskog saveza Srbije, nacionalni šahovski savez dobio je i prve sponzore. Na specijalno upriličenoj i dobro posećenoj konferenciji za medije, predsednik ŠSS Dragan Lazić potpisao je ugovor o Zlatnom sponzorstvu sa direktorom “Akademije Dositej” Zoranom Jovanovićem, dok je ugovor o medijskom sponzorstvu potpisao sa predstavnicom “svoje” kuće – direktorkom marketinga “ALO medija sistema” Ivanom Milenković.
Opširnije >>>
/14. oktobar 2020/
Poziv za medije
Šahovski savez Srbije sa zadovoljstvom poziva sve predstavnike medije na Konferenciju za medije koja će biti održana povodom potpisivanja Ugovora o sponzorstvu između ŠSS i AKADEMIJE DOSITEJ, kao i Ugovora o medijskom sponzorstvu sa ALO MEDIA SYSTEM DOO.
Konferencija će se odžati u četvrtak, 15. oktobra 2020. godine u 12 časova u prostorijama Akademije Dositej, Bulevar vojvode Putnika 7 (kabinet direktora).
Preuzmi poziv u pdf formatu >>>
/05. oktobar 2020/
Četvrt veka ŠK "BAS"
Naš najtrofejniji ženski šahovski klub obeležio je ovih dana 25 godina postojanja i isto toliko prvoligaških takmičarskih sezona.
Tim povodom, u Valjevu je u okviru završne svečanosti ovogodišnjeg Ekipnog prvenstva Srbije za žene, BAS -u uručena Zlatna plaketa Šahovskog saveza Srbije. Plaketu je uručio Dragan Lazić predsedmik ŠSS Ini Gaponenko reprezentativki Ukrajine koja za ŠK BAS igra 25 godina.
Opširnije >>>
/04. oktobar 2020/
Predsednik ŠSS Dragan Lazić gost na otvaranju Prve lige Republike Srpske
Novoizabrani predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, prihvatio je poziv svog kolege Aleksandra Kovača iz Šahovskog saveza Republike Srpske i prisustvovao ceremoniji otvaranja Prve lige Republike Srpske u Dvorovima kraj Bijeljine.
Opširnije >>>
Prva liga Srbije 2020.
muškarci

25.09 - 03.10.2020.
Ruma
Prva liga Srbije 2020.
žene

25.09 - 03.10.2020.
Valjevo
Spisak klubova i igrača Prve lige Srbije 2020
Važna prateća dokumenta:
Krizni štab - Zaključak u vezi sa organizacijom sportskih takmičenja (17.09.2020.)
Preuzmi >>>
Krizni štab - Izjava takmičara
Preuzmi >>>
Mišljenje Instituta Batut za organizaciju šahovskih takmičenja
Preuzmi >>>
/03. oktobar 2020/
JELICA PEP iz Goračića pobednik obe grupe Prve lige Srbije 2020
Šahovski klub "Jelica PEP" iz Goračića uspeo je da osvoji prvo mesto u Prvoj ligi Srbije i za muškarce i za žene. Ovo je prvi uspeh te vrste u novijoj istoriji od kada se igra Prva liga Srbije.
Kod šahistkinja drugo mesto osvojio je ŠK "BAS", a treće ŠK "RAD", obe ekipe iz Beograda.
U konkurenciji muškaraca drugi je ŠK "Vladimirci" iz Vladimiraca, a treće mesto prošlogodišnji pobednik ŠK "Itaka" iz Beograda.
Prva liga Srbije 2020 za muškarce >>>
Prva liga Srbije 2020 za žene >>>
ŠK "Jelica PEP" Goračići - dupli šampion Srbije 2020
Muška ekipa
Ženska ekipa
/26. septembar 2020/
Dragan Lazić je novi predsednik ŠSS
Na vanrednoj izbornoj Skupštini Šahovskog saveza Srbije, koja je održana u Amfiteatru Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP u Beogradu, uz prisustvo 35 delegata (od 45) za predsednika ŠSS je izabran Dragan Lazić. Za njega su glasala 34 delegata, a jedan je bio uzdržan.
Na ovom skupu razrešeni su dosadašnji zastupnici Dušan Cogoljević i Miroslav Kopanja kao i članovi Upravnog odbora Velibor Ćirjanić, Miodrag Rakić i Dragoljub Joksimović.
Mesto u UO ŠSS do aprila 2022. godine popunili su pored izabranog predsednika i Slavoljub Jocić, Jovan Obradović i Jovan Vujasinović. Zastupnik ŠSS je Dragan Lazić.
Skupština ŠSS je protekla u korektnoj atmosferi.
   
/11. septembar 2020/
Prva liga Srbije 2020 - Raspisi obe lige
Šahovski savez Srbije objavljuje raspise za Prvu ligu Srbije 2020 - za muškarce i žene.
Raspis Prve lige Srbije 2020 za muškarce >>>
Raspis Prve lige Srbije 2020 za žene >>>
Spisak klubova i igrača Prve lige Srbije 2020 >>>
18/09/2020
/17. septembar 2020/
Program rada i biografija rada kandidata za predsednika ŠSS
Šahovski savez Srbije objavljuje biografiju i program rada Dragana Lazića, kandidata za predsednika.
Vanredna izborna Skupština ŠSS održaće se 26. septembra 2020. godine u Beogradu.
Preuzmite Biografiju (word) >>>
Preuzmite Program rada (word) >>>
/16. septembar 2020/
Poziv za vanrednu izbornu Skupštinu ŠSS
Predsednik Skupštine ŠSS prof. dr Aleksandar Milovanović uputio je poziv za vanrednu skupštinu ŠSS svim delegatima, kao i dnevni red.
Vanredna izborna Skupština ŠSS održaće se 26. septembra 2020. godine u Beogradu.
Preuzmite Poziv (word) >>>
Preuzmite Punomoćje (word) >>>
/10. septembar 2020/
Prva liga Srbije za muškarce i žene 2020 - izvučeni su turnirski brojevi
U prostorijama Šahovskog saveza Srbije danas su izvučeni turnirski brojevi za Prvu ligu Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji.
Lige će se održati u periodu 25. septembar - 3. oktobar u Rumi i Valjevu.
Muškarci >>>
Žene >>>
/08. septembar 2020/
Prva liga Srbije za muškarce i žene 2020 - izvlačenje turnirskih brojeva
Sastanak sa ovlašćenim predstavnicima klubova Prve muške i ženkse lige Srbije i izvlačenje turnirskih brojeva obaviće se u četvrtak, 10. septembra 2020. godine u Beogradu, u prostorijama Saveza, sa početkom u 11,00 časova za klubove Prve muške lige odnosno u 12,00 časova za klubove Prve ženske lige Srbije.
Prezmi dokument u wordu >>>
/07. septembar 2020/
Vanredna izborna Skupština ŠSS
Dragan Lazić jedini kandidat za predsednika
Do isteka roka za podnošenje kandidatura za predsednika ŠSS do 5. septembra 2020. godine stigla je jedna kandidatura sa dovoljnim brojem podrški. To je predlog ŠS Vojvodine za Dragana Lazića koga podržava 17 delegata Skupštine ŠSS (osam delegata predlagača i devet klubova iz Vojvodine, Beograda i Centralne Srbije).
Vanredna izborna Skupština ŠSS održaće se 26. septembra 2020. godine u Beogradu. Vreme i dnevni red biće blagovremeno objavljeni.
/04. septembar 2020/
Vanredna izborna Skupština ŠSS
Dragan Lazić kandidat za predsednika
Podnošenje kandidatura za predsednika ŠSS ističe 5. septembra 2020. godine. Prvi kandidat za predsednika, po predlogu ŠS Vojvodine je Dragan Lazić koga podržava 17 predstavnika - delegata Skupštine ŠSS.
Vanredna izborna Skupština ŠSS održaće se 26. septembra 2020. godine u Beogradu.
Predlog ŠSV za predsednika ŠSS - Preuzmi *.jpg >>>
/02. septembar 2020/
Prva liga Srbije za muškarce i žene 2020
U skladu sa odlukom Upravnog odbora Šahovskog saveza Srbije sa prošle telefonske sednice, određujem da se Prva liga Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji igra u terminu od 25. septembra do 3. oktobra 2020. godine, uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. Igraće se 11 kola za devet dana (dva dupla kola), trećeg i petog dana. Prve muška liga održaće se u Rumi, hotel Park a ženska u Valjevu, hotel Grand. Prema Pravilniku o takmičenjima izvlačenja brojeva obaviće se 10. septembra.
Saša Adamović
potpredsednik ŠSS
/28. avgust 2020/
Izmena NAREDBA o zabrani okupljanja u Republici Srbiji
Ministar zdravlja Republike Srbije doneo je Naredbu o izmeni Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u otvorenom i zatvorenom prostoru.
Naredba Ministarstva zdravlja od 28. avgusta 2020. godine >>>
/27. avgust 2020/
Vanredna izborna Skupština ŠSS - 26. septembar 2020
Predsednik Skupštine ŠSS prof. dr Aleksandar Milovanović, shodno članovima 36. i 45. Statuta, zakazao je Vanrednu izbornu Skupštinu ŠSS za subotu, 26. septembra 2020. godine, koja će se održati u Beogradu sa početkom u 12 časova.
Mesto održavanja biće blagovremeno objavljeno.
/3. avgust 2020/
Telefonsko-elektronska sednica Upravnog odbora ŠSS
Doneta Odluka o Prvoj ligi Srbije 2020
Na osnovu člana 40, tačka 5, a u vezi sa članom 14, tačka 1. i članom 41. stav 7, Statuta Šahovskog saveza Srbije, na elektronskoj sednici održanoj 3. avgusta 2020. godine, Upravni odbor ŠSS doneo je glasanjem (7 za) sledeću:
ODLUKU
1. Ukoliko do petka, 7. avgusta 2020. godine u 16 časova, ne budu usvojene mere Vlade Srbije o ublažavanju zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, koje su važeće na dan donošenja odluke, takmičenje u Prvoj ligi Srbije za muškarce i žene biće odloženo.
2. Takmičenje će biti odloženo na najkraće moguće vreme i biće raspisano odmah po ublažavanju mera navedenih u tački 1. ove Odluke, do nivoa kada je moguće tehnički organizovati oba takmičenja. Raspis takmičenja predviđaće da prvo kolo bude odigrano najkasnije 20 dana od dana donošenja odluke o ublažavanju mera.
3. Zbog mogućnosti da neki klub ima probleme tehničke prirode sa sastavom ekipe, za sve klubove članove Prve lige Srbije za muškarce i žene biće omogućen vanredni registracioni period, koji završava 7 dana pre početka takmičenja.
4. Zadužuje se predsedavajući Šahovskog saveza Srbije Saša Adamović za sprovođenje ove odluke. Odluku u celosti objaviti na internet stranici Šahovskog saveza Srbije, i o njoj obavestiti šahovske klubove - članove Prve lige Srbije za muškarce i žene.

Šahovski savez Srbije
Predsedavajući UO ŠSS
Saša Adamović, potpredsednik ŠSS
/10. maj 2020/
FIDE Online Olimpijada 2020 - sastav Srbije
Reprezentacija Srbije će učestvovati na FIDE Online Olimpijadi koja će se održati u periodu 25. jul - 30. avgust 2020. godine. Selektor muške reprezentacije Srbije Miodrag Perunović odredio je sastav reprezentacije Srbije.
To su: Ivan Ivanišević, Aleksandar Indjić, Teodora Injac, Tijana Blagojević, Velimir Ivić i Jovana Srdanović. Rezerve su: Nikola Sedlak, Miloš Perunović, Sandra Djukić, Mila Žarković, Mihajlo Radovanović i Katarina Nestorović.
Prijavljeno je 163 reprezentacije, a Srbija se nalazi u drugoj diviziji i 28. je po rejtingu. Takmičenje u Diviziji 2 će se odigrati u periodu 14-16. avgust 2020. godine. Tempo igre je 15 minuta plus pet sekundi. Zemenik kapitena je Irina Čoljuskina.
Lista učesnika objavljena je na chess-results >>>
/20. jul 2020/
Telefonsko-elektronska sednica Upravnog odbora ŠSS
Izborna Skupština ŠSS 29. avgusta 2020
Zbog epidemiološke situacije u Republici Srbiji Izborna sednica Skupštine Šahovskog saveza Srbije, koja je bila zakazana za 25. jul je odložena za 29. avgust 2020. godine.
Ovu odluku je doneo Upravni odbor ŠSS na telefonsko-elektronskoj sednici. UO je razmatrao i odigravanje Prve muške i ženske lige Srbije u ovoj godini. Konačna odluka biće doneta do kraja ovog meseca.
/2. jul 2020/
In memoriam
BRANISLAV BRANKO ATANASKOVIĆ
(1954-2020)

Nemirno vreme u kome živimo odnelo je još jednog izuzetnog šahovskog radnika i zaljubljenika. Preminuo je Branislav Atanasković, dugogodišnji predsednik ŠK ”Beko” i potpredsednik Šahovskog saveza Jugoslavije.
Smrt ga je zatekla na mestu sekretara Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Opširnije >>>
/19. jun 2020/
Javni poziv hotelima - potencijalnim organizatorima Ekipnog prvenstva Srbije za muškarce i žene za 2020.
Šahovski savez Srbije vas poziva da učestvujete u javnom pozivu za domaćina sledećih šahovskih takmičenja iz programa za 2020. godinu:
1. Ekipno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce (24.08-03.09.2020.),
2. Ekipno prvenstvo Srbije u šahu za žene (24.08-03.09.2020.),
Rok za podnošenje prijava je petak, 26.06.2020. godine do 12.00 sati.
Preuzmite materijal Javnog poziva >>>
/10. jun 2020/
MERE iz odluke o proglašenju bolesti COVID-19
Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 na 27. sednici održanoj 5. juna doneo je Zaključke i Mere koje možete pronaći na sledećem linku:
Mere Kriznog štaba od 05. juna 2020. godine >>>
/2. jun 2020/
Klubovima Prve lige Srbije - informacije o uplati kotizacije i registraciji stranog igrača
Prema Pravilniku o takmičenjima i kalendaru takmičenja ŠSS klubovi Prve muške i ženske lige Srbije obavezni su da do 24. juna 2020. godine pismeno prijave učešće na takmičenju i izvrše uplatu kotizacije.
Dopis klubovima možete preuzeti u word formatu >>>
/2. jun 2020/
Odluke Upravnog odbora ŠSS
Upravni odbor ŠSS je na svojoj 12. sednici, održanoj 26. maja 2020. godine doneo odluku da prelazni rok, ove godine trajde do 31. jula 2020.
Na istom skupu odlučeno je da se od domaćih takmičenja, uz primenu svih preventivnih mera koje se odnose na sanitarno-tehničke i higijenske uslove, ove godine održe sledeća takmičenja:
- Prva liga Srbije za muškarce i žene (24. avgust - 3. septembar 2020)
- Pojedinačno muško i žensko prvenstvo Srbije (kraj novembra i početak decembra)
Organizacija kadetskog festivala ŠSS zavisiće od odluke FIDE i Evropske šahovske Unije. Ukoliko FIDE i ECU organizuju svoja takmičenja, ŠSS će navedeno takmičenje održati početkom avgusta u Subotici.
Konačan kalendar ŠSS do kraja 2020. godine biće donet najkasnije do 12. juna 2020. godine.
/2. jun 2020/
NAREDBA o zabrani okupljanja u Republici Srbiji
Ministar zdravlja Republike Srbije doneo je Naredbu o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u otvorenom i zatvorenom prostoru.
Naredba Ministarstva zdravlja od 28. maja 2020. godine >>>
/10. maj 2020/
Evropsko Online Prvenstvo
Evropska šahovska unija u saradnji sa chess.com online platformom organizuje Evropsko Online Prvenstvo u periodu od 16. do 31. maja 2020.
Turnir će se održati u 5 rejting kategorija i pobednici svake kategorije osvojiće titulu Evropskog Online prvaka. Evropska šahovska unija pripremila je viće od 200 nagrada (uslove na Evropskim prvenstvima, diamond chess.com profile, učešće u simultankama protiv 2700+ velemajstora i novčane nagrade u finalnoj 2300+ rejting kategoriji).
Svi igrači koji se budu plasirali za finale u svojim kategorijama (u finalima ce učestvovati 250 igrača u svakoj rejting kategoriji) igraće uz uključene kamere preko Zoom platforme kako bi bio obezbedjen fair play. Finala će biti prenošena u LIVE studiju za svaku od kategorija.
Pravilnik turnira možete naći na sajtu Evropske šahovske unije. Upisnina iznosi 5 eura, dok su igrači sa titulama GM, IM, WGM i WIM oslobodjeni upisnine.
Lista učesnika objavljena je na chess-results >>>
Registracija je dostupna na sledećem linku: Registracija >>>
/7. april 2020/
In memoriam
FIDE majstor DUŠAN MARJAN
(1935-2020)

U Novom Sadu je 6. aprila 2020. godine u 85. godini preminuo šahovski FIDE majstor, majstor dopisnog šaha i internacionalni šahovski sudija Dušan Marjan. Vedrog lika i druželjubiv, bio je omiljen među šahistima.
Sahrana će se obaviti u sredu 8. aprila 2020. godine u Stepanovićevu kod Novog Sada.
Opširnije >>>
/16. mart 2020/
Obaveštenje Ministarstva omladine i sporta
Obaveštavamo vas da je na osnovu člana 200. stav 6. Ustava Republike Srbije, Vlada, uz supotpis Predsednika Republike, donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja, 05 Broj: 110-2515/2020 od 15. marta 2020. godine, kojom je između ostalog, propisano:
"Zabranjuje se sazivanje i održavanje zborova i svih drugih okupljanja građana na otvorenom prostoru.
U zatvorenom prostoru zabranjuju su sva okupljanja (sportske, kulturne i druge manifestacije) osim okupljanja koja su od posebnog interesa za rad i funkcionisanje državnih organa i službi, za čije održavanje posebno odobrenje, u skladu sa ovom odlukom, izdaje ministar unutrašnjih poslova.
Odlukom Vlade, u zavisnosti od epidemiološke situacije, mogu se predvideti izuzeci od pravila iz st. 1. i 2. ove uredbe."
Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, a sledstveno gore citiranom, na teritoriji Republike Srbije nije dozvoljeno obavljanje sportskih aktivnosti (treninga, utakmica, mečeva, trka i sl.) u zatvorenim sportskim objektima (fiskulturnim salama, halama, teretanama, sportskim centrima, zavodima nadležnim za sport i sl.) i na otvorenim sportskim objektima (stadionima, regatnim stazama, trim i biciklističkim stazama i sl.) dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19 na teritoriji Republike Srbije.
O svim naknadnim informacijama bićete blagovremeno obavešteni.
/13. mart 2020/
ŠSS odlaže sva takmičenja planirana za mart i april
Šahovski savez Srbije, u skladu sa odlukama Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije o donošenju novih mera u suzbijanju koronavirusa, odlaže organizaciju takmičenja planiranih za mart i april mesec: 14. Kadetski festival (11-20. april) i Kup "Svetozara Gligorića" (30. april - 3. maj).
ŠSS će obavestiti javnost o novim terminima navedenih takmičenja.

Naredba Ministarstva zdravlja >>>
Informacije od Zavoda za sport i medicinu sporta >>>
/09. mart 2020/
FIDE Seminar za sudije
Na osnovu odobrenja FIDE, Šahovski savez Srbije organizuje seminar za sticanje zvanja FIDE sudije u periodu 21. april - 10. maj 2020. godine. Predavač na seminaru je Branislav Šuhartović IA, a asistent Nebojša Baralić IA. Nastava se organizuje on line u večernjim satima, dok se konsultacije i ispit obavljaju u prostorijama ŠSS. Pravo učešća na seminaru imaju sve licencirane šahovske sudije. Kotizacija za učešće na seminaru (uključujući nastavu, literaturu i ispit) iznosi 18.000 RSD i uplaćuje se na račun ŠSCS 340-11023286-88. Za kandidate koji su ranije učestvovali na FIDE seminaru (ali nisu položili ispit) obezbeđen je poseban popust.
Za bliže informacije se obratite Branislavu Šuhartoviću (063/8943406, bsuhartovic@gmail.com).

Opširnije o seminaru na sajtu FIDE >>>
/06. mart 2020/
Dušan Cogoljević je podneo ostavku na mesto predsednika ŠSS
Posle završetka 11. sednice Upravnog odbora, predsednik Šahovskog saveza Srbije Dušan Cogoljević je podneo ostavku. Narednih 90 dana na ovoj funkciji menjaće ga potpredsednik Saša Adamović. Predsednik Skupštine ŠSS Aleksandar Milovanović je dužan da u roku od tri meseca sazove i organizuje izbornu Skupštinu ŠSS.
Upravni odbor ŠSS je zbog teške finansijske situacije doneo odluku da se žensi i muški šampionati pomere za drugu polovinu maja, odnosno prvu polovinu juna. Tačni termini održavanja šampionata biće objavljeni za sedam dana.
Polufinale Srbije 2020.
MUŠKARCI
24.02 - 01.03.2020.
Novi Banovci
Polufinale Srbije 2020.
ŽENE
24.02 - 01.03.2020.
Novi Banovci

/23. februar 2020/
Važno obaveštenje za učesnike Polufinala 2020
U hotelu "Novela Uno" od 24. februara do 1. marta održavaju se polufinalni turniri za prvenstvo države. Tehnička konferencija će se održati na dan početka takmičenja, 24. februara 2020. u 13:30 sati.
Svi prijavljeni učesnici treba do tog termina da potvrde svoje učešće.

Preuzmi Raspis polufinala (word) >>>
/23. januar 2020/
Raspis polufinala prvenstva Srbije 2020
Šahovski savez Srbije kao organizator, u saradnji sa Šahovskim klubom "Banovci Dunav" i hotelom "Novela Uno" iz Novih Banovaca organizuje Polufinale pojedinačnog prvenstva Srbije u šahu za 2020. godinu, u periodu 24. februar do 1. mart 2020. godine u hotelu "Novela Uno" u Novim Banovcima.
Preuzmi Raspis polufinala (word) >>>
/22. februar 2020/
Javni poziv potencijalnim organizatorima četiri najznačajnija takmičenja iz kalendar ŠSS
Šahovski savez Srbije vas poziva da učestvujete u javnom pozivu za domaćina sledećih šahovskih takmičenja iz programa za 2020. godinu:
1. Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za žene (14-23.03.2020.) - javni poziv >>>,
2. Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce (28.03-05.04.2020.) - javni poziv >>>,
3. Kadetski Festival ŠSS (11-20.04.2020.) - javni poziv >>>,
4. Kup "Svetozara Gligorića" (30.04-03.05.2020.) - javni poziv >>>.

Rok za podnošenje prijava je petak, 02.03.2020. godine do 12.00 sati.
/17. januar 2020/
Obaveštenje o takmičenju učenika osnovnih škola u šahu za školsku 2019/2020
Na predlog Šahovskog saveza Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije donelo je Stručno uputstvo o organizovanju takmičenja učenika i, na osnovu njega, Kalendar takmičenja i smotri učenika osnovnih škola za 2019/2020. godinu.
Stručno uputstvo (pdf format) >>>
Kalendar takmičenja (word format) >>>
/14. januar 2020/
In memoriam
Velemajstor
RADOSLAV SIMIĆ
(1948-2020)

Šahovski savez Srbije sa izuzetnim žaljenjem saopštava javnosti da je u 72. godini preminuo šahovski velemajstor Radoslav Simići.


Sahrana će se obaviti u četvrtak 16. januara 2020. godine u 13.00 sati na groblju u Malom Požarevcu.
Opširnije >>>