Prvenstvo sveta za mlade 2017
Montevideo (Urugvaj), 16-26. septembar 2017.
 
 
 
   
SRBIJA U MONTEVIDEU
ZVANIČNI SAJT PRVENSTVA
 

/26. septembar 2017/
PROPUŠTENA PRILIKA ZA BOLJI PLASMAN U MONTEVIDEU
Na prvi pogled, plasman predstavnika Srbije na upravo završenom Prvenstvu sveta za mlade (u kategorijama do 14, 16 i 18 godina) u Montevideu mogao bi se nazvati solidnim. Međutim, činjenica da je svih pet takmičara izgubilo ozbiljan broj rejting poena (ukupno oko 250 poena) ipak nas upućuje na oprez i dublju analizu.
Moguće da bi ovi redovi bili sasvim drugačiji, da nisu ostvareni izuzetni rezultati u Poljskoj i Rumuniji, pa smo pre polaska u Montevideo očekivali uspeh, možda i medalju. I početni rang naših šahista na startnim listama ukazivao je da je uspeh moguć. Ipak, izgleda da je dug turnir (11 kola) sa dva "dupla kola", uz veliki broj jakih protivnika, predstavljao nepremostiv problem za naše šahiste i da se ponovila "brazilska" priča.
Potpuno drugačija situacija bila je posle 9. kola. Dve naše takmičarke - Marina Gajčin (do 16 godina) i Teodora Injac (do 18 godina) bile su u poziciji da se bore za medalje. Međutim, 10. kolo je bilo fatalno. Isuviše lako izgubljene partije odnele su svaku nadu. Konačan plasman ipak je mogao biti znatno bolji. Obe su pobedama u poslednjem kolu mogle doći na deobu trćeg mesta (ali ne i do medalje).
Gajčinova je prihvatila ponudu remija u trenutku kada je to svakako bio maksimum u poziciji, dok je Injac pretrpela i drugi uzastopni poraz. Na kraju, Gajčin je zauzela 9. mesto, a Injac 10.
Očekivali smo znatno više od Luke Budisavljevića (do 14 godina) i Velimira Ivića (do 16 godina). Obojica su osvojili po 6,5 poena, ali je većina poena osvojena kada je šansa za visok plasman izgubljena. Budisavljević je osvojio 25. mesto (uz minus od čak 104 rejting poena), a Ivić 19. mesto (uz gibitak 47 poena rejtinga).
Mihailo Savić je na takmičenje otputovao kao drugoplasirani na prvenstvu Srbije, umesto šampiona Janka Radovića. Ostvario je plasman (38. mesto) u skladu sa početnim rejtingom. Gubio je partije od jačih igrača, dobijao ili remizirao sa slabijima, pa otkud i minus od 40 rejting poena. Nije razočarao, ali ni oduševio.
Ovaj tekst bi imao više pozitivnih nota, da je ishod 10 (pretposlednjeg) kola bio pozitivan za Marinu Gajčin i Teodoru Injac. Ovako, ostaje da čekamo neku novu priliku za juniorske medalje.

/18. septembar 2017/
ODLIČAN START PREDSTAVNIKA SRBIJE
Mladi srpski šahisti odlično su startovali i u prva dva kola zabeležili 8,5 poena iz 10 partija na Prvenstvu sveta za mlade šahiste u Urugvaju. Posebno impresivno je bilo drugo kolo sa ostvarenih svih 5 pobeda. Budisavljević, Gajčin i Ivić imaju po dve pobede, Injac 1,5 poen, a Savić 1 poen.
Ipak, treba biti realan i istaći da su dosadašnji protivnici bile niže rangirani od naših momaka i devojaka i da se prava "vatra" očekuje u narednim kolima.

   

/16. septembar 2017/
MONTEVIDEO - NOVI ISPIT ZA SRPSKI ŠAH
Predstavnici Srbije otputovali su na Prvenstvo sveta za mlade šahiste u kategorijama do 14, 16 i 18 godina, koje će se od 17 - 26. septembra održati u glavnom gradu Urugvaja - Montevideu. Sastav ekipe daje nam za pravo da se nadamo novim uspesima srpskog šaha.
Na prvenstvu sveta Srbiju će predstavljati Luka Budisavljević (do 14 godina), Marina Gajčin i Velimir Ivić (do 16 godina) i Teodora Injac i Mihailo Savić (do 18 godina). Sa ekipom je kao vođa puta i trener otputovao FIDE trener Josip Dekić. Gotovo svi naši takmičari visoko su rangirani na startnim listama i ta činjenica daje nam nadu da se neko od njih može upustiti u borbu za visok plasman. Za razliku od evropskog, svetsko prvenstvo igra se u 11 kola, a karakteristično je da počinje samo par dana posle tek završenog takmičenja u Mamaji, tako da će nastupiti jako mali broj učesnika iz Rumunije.
Nastupiće 389 šahista iz 53 nacionalne federacije, a pored južnoameričkih federacija, veoma zastupljeni biće Amerikanci i Indijci, dok je upadljivo da nema nove velesile u šahu među mladima - učesnika iz Irana, jako mali broj je takmičara iz Kine (3) i Rusije (14). Ipak, kada sudije budu dale znak za početak, sve brojke i prognoze pašće u vodu, a šahovsko umeće, psihološka sprema i hrabrost daće nove šampione. Nadajmo se da među njima ima neko mesto i za devojke i mladiće iz Srbije.