Republičko pojedinačno i ekipno prvenstvo učenika osnovnih škola Srbije u šahu za školsku 2016/2017.
Osnovna škola "Dragan Lukić" - Beograd, 13 - 14. maj 2017.
 
 
 
/14. maj 2017/
Devojčice OŠ "Ilija Garašanin" i dečaci OŠ "Milan Đ. Milićević" iz Beograda doneli svojim školama titule najboljih u Srbiji
Drugi dan Republičkog prvenstva učesnika osnovnih škola bio je predviđen za ekipno takmičenje. Nastupilo je 17 ekipa u konkurenciji devojčica i 20 ekipa u konkurenciji dečaka. Jovana Srdanović i Mlađana Ristić maksimalnim rezultatima pobedile su sve protivnice i uverljivo i zasluženo osvojile titulu prvaka za svoju školu - OŠ "Ilija Garašannin" iz Grocke. Drugo mesto pripalo je devojčicama iz OŠ "Javko Veselinović", takođe iz Beograda, a treće mesto OŠ "Kralj Aleksandar I" iz Požarevca. Stefan Tadić sa 6 poena iz 7 partija i Ivan Veličkovski sa maksimalnih 7 iz 7 predvodili su ekipu Osnovne škole "Milan Đ. Milićević" do 1. mesta. I ostale dve medalje pripale su učenicima beogradskih škola - drugi su bili domaćini iz OŠ "Dragan Lukić", a treći - OŠ "Jovan Sterija Popović".
/13. maj 2017/
Na republičkom takmičenju učenika osnovnih škola učestvovalo 437 takmičara
U Osnovnoj školi "Dragan Lukić" na Novom Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, a u organizaciji Šahovskog saveza Srbije, održano je Pojedinačno republičko prvenstvo učesnika osnovnih škola za školsku 2016/2017. godinu. Ovo takmičenje bilo je finale ciklusa koji je počeo u januaru školskim takmičenjima, a nastavio se opštinskim i okružnim nadmetanjima učesnika. Šahovska orglica Srbije bila je na Bežanijskoj kosi nanizana sa 437 bisera, kojima su na otvaranju svi govornici poručili: "Danas ste svi Vi pobednici!" Naime, toliko je učesnika iz svih okruga Srbije nastupilo u osam kategorija, što predstavlja izvanredan odziv od preko 80% onih koji su se kvalifikovali za republičko finale.
Na svečanom otvaranju hor OŠ "Dragan Lukić" izveo je himnu Srbije"Bože pravde", a zatim se stotinama prisutnih učesnika i pratilaca u ime škole domaćina, obratila direktorka Aleksandra Brajović-Zoronjić, poželivši im da se osećaju kao kod svoje kuće. I zaista, celokupan kolektiv škole, i nastavnici, i osoblje, i učenici, učinili su maksimum kada su ljubaznost, predusretljivost i gostoprimstvo u pitanju. Po tome će se ovo takmičenje dugo pamtiti. Učesnike je pozdravio predsednik Šahovskog saveza Beograda Ivan Marinković, a zatim su splet igara izveli članovi KUD "Šumadija". Takmičenje je proglasio otvorenim predsednik Skupštine Šahovskog saveza Srbije Darko Božić.
Sama nadmetanja bila su uzbudljiva i neizvesna, tako da se do poslednjih minuta poslednjeg kola nisu znali pobednici. Ipak, nosioce titula treba posebno izdvojiti:
5. razred dečaci: Stefan Tadić, OŠ "Milan Đ: Milićević" Beograd
5. razred devojčice: Anđela Dimić, OŠ "Siniša Janjić" Vlasotince
6. razred dečaci: Marko Ivanović, OŠ "Mihailo Petrović Alas" Beograd
6. razred devojčice: Marijana Bilić, OŠ "Sveti Sava" Kikinda
7. razred dečaci: Miloš Milošević, OŠ "Petar Petrović Njegoš" Beograd
7. razred devojčice: Sofija Dolaš, OŠ "Majka Jugovića" Beograd
8. razred dečaci: Vukašin Grčić, OŠ "Ratsko Nemanjić" Nova Pazova
8. razred devojčice: Jelena Stevanović, OŠ "Radoje Domanović" Niš
Takmičenje je besprekorno vodila sudijska ekipa od 17 članova, predvođena međunarodnim sudijom Petrom Katanićem-Vujićem. Posebne čestitke pripadaju koordinatoru školskih takmičenja za Beograd, Milošu Peoviću, koji je uspešno dirigovao brojnom ekipom, pa su za organizaciju stizale pohvale svih prisutnih.
Vikend školskog šaha nastalja se ekipnim takmičenjem u konkurenciji dečaka i devojčica.
Video: Nebojša Radosavljević
Otvaranje
Zatvaranje
 
 
 
POJEDINAČNO TAKMIČENJE
M 5
M 6
M 7
M 8
Ž 5
Ž 6
Ž 7
Ž 8
 
EKIPNO TAKMIČENJE
DEČACI
DEVOJČICE
 
FOTO GALERIJA - EKIPNO    
 
FOTO GALERIJA - POJEDINAČNO    

/09. maj 2017/
Republičko pojedinačno prvenstvo osnovnih škola - VAŽNE INFORMACIJE
Pojedinačno republičko prvenstvo osnovnih škola održaće se u subotu 13. maja u prostorijama osnovne škole "Dragan Lukić" u naselju Bežanijska kosa na Novom Beogradu. Preliminarni parovi prvog kola biće objavljeni na oglasnim tablama škole u 12,15 časova, a učesnici su dužni da zauzmu svoja mesta u periodu od 12,45 do 13 časova. Učesnici koji ne zauzmu mesto za igru prema preliminarnim parovima prvog kola do 13 časova, neće biti parovani za prvo kolo.

ORGANIZATOR OBEZBEĐUJE ŠAHOVSKE FIGURE I TABLE ZA SVE UČESNIKE. POTREBNO JE DA NA TAKMIČENJE PONESU ISKLJUČIVO ISPRAVNE ŠAHOVSKE SATOVE.

Svečano otvaranje planirano je za 13,10 časova, a konačni parovi prvog kola biće objavljeni u 13,30 časova. Početak je predviđen za 13,45 časova. Molimo učesnike da se pridržavaju predviđenog rasporeda i na vreme dođu u prostorije škole.
Listu učesnika, prijavljenih od strane koordinatora po okruzima, možete pogledati na linku >>>
Ispravke slati putem e-mail adrese: serbiacf@verat.net

 
SUDIJE
Glavni sudija: IA Petar Katanić Vujić
   
Sudije: Branka Vujić - Katanić, Dragan Babić, Nebojša Radosavljević, Nikola Ostojić
 
  Dragan Vuković, Nenad Tasić, Dragana Dimitrijević, Irena Nestorović, Milan Vujadinović, Saša Samolovac, Zoran Filipović, Siniša Arbutina, Jelena Stanković, Matija Miličević, Branko Jović, Gojko Vučinić