Kadetsko prvenstvo sveta 2017 do 8, 10 i 12 godina
Pocos de Caldas (Brazil), 21-31. avgust 2017.
 
 
STEFAN TADIĆ
ANDREJ LJEPIĆ
Kadeti do 12 godina
Kadeti do 8 godina
 

/29. avgust 2017/
ANDREJ I STEFAN U BORBI ZA PRVIH DESET
U protekla dva dana odigrana su tri kola na Kadetskom prvenstvu sveta u Brazilu. Ukoliko se za naše predstavnike može izreći jedinstvena ocena, ona bi glasila - (verovatno) bez šansi za medalje, ali sa izgledima za plasman u najboljih 10. Naravno, nešto veće šanse ima Stefan Tadić, koji se sa 5 poena iz 8 partija nalazi na deobi 16. mesta u svojoj grupi do 12 godina, dok Andrej Ljepić sa 4,5 poena deli 23. mesto u grupi do 8 godina.
U poslednja tri kola Stefan Tadić zabeležio je dve pobede i poraz, što je otprilike tempo osvajanja poena koji ga prati od početka turnira. Primetno je da je Stefan izgubio svaku od tri ključne partije sa protivnicima iz samog vrha tabele, što govori o izuzetno teškom žrebu koji je imao, ali u isto vreme, da na ovom takmičenju ne može rezultatski da ugrozi kandidate za medalju. U 9. kolu sledi novi važan ispit za Tadića - partija protiv domaćeg igrača Markeza, koji ima isti broj poena.
Andrej Ljepić zabeležio je pobedu i dva poraza. I kod njega se stiče sličan utisak, kao i kod Stefana - uverljive pobede protiv slabije plasiranih protivnika, ali i porazi protiv onih iz vrha tabele. Međutim, Ljepiću je ovo "vatreno krštenje" na jakim međunarodnim takmičenjima i sigurno je da će on i njegov trener izvući brojne pouke i koristi i iz dobijenih i iz izgubljenih partija.

 
 
 
   
   
   

 

/26. avgust 2017/
SLOBODAN DAN PRE ODLUČUJUĆIH BORBI NA KADETSKOM PRVENSTVU SVETA U BRAZILU
Na Kadetskom prvenstvu sveta (kategorije do 8, 10 i 12 godina) posle 5. kola usledio je slobodan dan, posle koga će započeti odlučujuće borbe za medalje i visok plasman. Za naše predstavnike može se reći da su u "predsoblju" vrha tabele.
U kategoriji dečaka do 8 godina učestvuje 68 takmičara iz 30 nacionalnih federacija, a naš prvak Andrej Ljepić nalazi se trenutno na deobi 12. mesta sa 3,5 poena iz 5 partija. Andrej je u trećem kolu pretrpeo poraz, a u četvrtom remizirao protiv takmičara iz Kine. Pobeda u 5. kolu protiv Italijana Perose vratila ga je u šansu da se u narednim kolima bori za visok plasman.
U kategoriji dečaka do 12 godina učestvuje 90 takmičara iz 36 nacionalnih federacija. Stefan Tadić ima 3 poena posle pet kola, i upravo je porazom u 5. kolu protiv jednog od favorita, Rusa Murzina, značajno pokvario svoj plasman.
U šestom kolu Ljepić igra protiv Kineza Vanga, a Tadić protiv Amerikanca Prestije. Posle slobodnog dana, sledi naporan program, jer se u nedelju igra jedno, a u ponedeljak dva kola, i tada će biti svakako jasnije kakve su šanse naših prvaka u završnim borbama.

 
 
 
   
   
   

 

/23. avgust 2017/
START SA DVE SIGURNE POBEDE
Na kadetskom prvenstvu sveta u grupama do 8 i 12 god. Srbiju predstavljaju prvaci u tim kategorijama Andrej Ljepić i Stefan Tadić. U prvom kolu ostvarene su pobede protiv po rejtingu znatno slabijih igrača.
Ljepić je vodeći bele figure lako izašao na kraj sa domaćim predstavnikom. U varijanti skandinavske odbrane, Ljepiću je bilo potrebno svega 19 poteza da savlada Chiquito Neto Alexandre iz Brazila.
Tadić Stefan je za protivnika imao predstavnika Bolivije Ramos Aranda Zahid . U varijanti Pirčevke igrana je pozicija sa heterogenim rokadama. Tadić je brže razvio napad i zasluženo upisao prvi poen na turniru. Biće interesantno videti kako će se naši predstavnici prilagoditi na stil igre Južnoamerikanaca koji uz Amerikance čine veći broj učesnika.Naravno u najužem krugu favorita za medalje nalaze se Indijci, Kinezi i Rusi koji tradicionalno na ovakvim takmičenjima imaju podršku nekoliko istaknutih velemajstora. Ljepić i Tadić u drugom kolu vodiće crne figure gde ih čekaju Argetinci, Farhat Eliseo i Rodriguez Mathias.
B. Tadić

   

 

/20. avgust 2017/
DELEGACIJA SRBIJE OTPUTOVALA NA KADETSKO PRVENSTVO SVETA U BRAZIL

Petočlana delegacija Srbije otputovala je danas sa Aerodroma Beograd, letom preko Ciriha u brazilski grad Pokos de Kaldas, gde se od 21 - 31. avgusta održava Kadetsko prvenstvo sveta u kategorijama do 8, 10 i 12. godina. Boje naše zemlje braniće Andrej Ljepić, prvak Srbije do 8 godina, uz koga su otputovali mama Marijana i trener, velemajstor Goran Kosanović, kao i Stefan Tadić, prvak Srbije do 12 godina, a uz njega otac i trener, velemajstor Branko Tadić, vođa puta delegacije.
Našim predstavnicima želimo sretan put i uspeh na takmičenju.

Liste učesnika prvenstva možete pogledati na linku >>>

Oficijelni sajt prvenstva >>>