Prvenstvo Evrope za mlade 2017
Mamaia (Rumunija), 4-15. septembar 2017.
 
 
 
   
SRBIJA U MAMAJI
ZVANIČNI SAJT PRVENSTVA
 

/15. septembar 2017/
JOVANI URUČENO SREBRO, MEDIJI POKLONILI VELIKU PAŽNJU NOVOM USPEHU SRPSKOG ŠAHA
PSvečanim zatvaranjem i dodelom pehara, medalja i nagrada, pala je zavesa na Prvenstvo Evrope za mlade u Mamaji. Cela srpska delegacija sa velikim ponosom prisustvovala je svečanom zatvaranju, kako bi dala podršku i pozdravila svoju drugaricu Jovanu Srdanović, koja se okitila srebrnom medaljom. Delić atmosfere sa zatvaranja i proslave našeg tima možete pogledati u foto-galeriji >>>
Vest sa portala Kurira možete pogledati ovde >>>
Vest sa portala Dnevnika možete pogledati ovde >>>
Vest sa portala RT Vojvodine možete pogledati ovde >>>

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         

/14. septembar 2017/
JOVANI SRDANOVIĆ SREBRNA MEDALJA, FANTASTIČNI REZULTATI MLADIH ŠAHISTA IZ SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU U MAMAJI!
Pobedom u poslednjem kolu protiv Francuskinje Esti, Jovana Srdanović sa 7 poena osvojila je 2. mesto i srebrnu medalju u kategoriji devojčica do 14 godina, na upravo završenom Prvenstvu Evrope za mlade šahiste u Mamaji (Rumunija). Dodatni kriterijumi sprečili su pre svega Andreja Ljepića, a onda i Janka Radovića da ovo takmičenje bude prava žetva medalja za ekipu iz Srbije.
Uvodni redovi, komplimenti i čestitke ipak pripadaju junakinji ovog takmičenja - Jovani Srdanović, juniorskoj šampionski Srbije, koja je donela našoj zemlji dugo čekanu medalju sa kontinentalnog prvenstva. Njen najveći adut, pored šahovskog umeća bila je izuzetna psihička zrelost u poslednja dva kola, kada su se rešavali osvajači medalja. Sve čestitke hrabroj devojčici iz Grocke. Manje važan je, ali impresivan, podatak o njenih osvojenih 40 poena rejtinga.
Andrej Ljepić doživeo je na žalost da njegova izuzetna igra na turniru ne bude kruniasana medaljom. I pored poraza u poslednjem kolu, njegove šanse su bile realne, ali desilo se nešto što se dešava jednom u nekoliko godina - prva dva kriterijuma bila su jednaka kao i kod Rusa Vetohina, i odlučio je tek treći kriterijum - broj pobeda crnim figurama. Ipak, za nas je Andrej nosilac medalje, a ovo takmičenje pokazalo mu je put kojim treba da ide i postane veliki igrač.
Janko Radović je jedan od junaka naše ekspedicije. Kragujevčanin, za koga nije tajna da je odličan šahista, ovog puta pokazao je svu raskoš svog talenta. U poslednjem kolu pobedio je u izuzetnoj partiji Hrvata Svena Ticu, stigao na "kotu" od 6,5 poena i deobu 3. mesta, ali su nešto slabiji rezultati u startu uticali da konačan plasman bude 6. mesto. Bravo Janko!
Miloš Milošević je u kategoriji do 14 godina pobedom u poslednjem kolu protiv prvog favorita grupe, turskog FM Ozenira, osvojio 6,5 poena i izuzetno 10. mesto. Listu sjajnih rezultata zaključuje Hana Denić u kategoriji do 10 godina, sa 6 osvojenih poena i 12. mestom na tabeli. Ipak, ostaje utisak da Hana ima šahovski potencijal za medalju i ne sumnjamo da će je u jednom od sledećih pokušaja i osvojiti.
Listu zaključuju solidnim rezultatima i plasmanima Marko Milanović, sa osvojenih 5,5 poena i 24. mestom u kategoriji do 10. godina i Stefan Tadić sa istim brojem poena i 27. mestom u kategoriji do 12 godina. Za njih dvojicu važi isto što i za Hanu - oni imaju potencijal za mnogo veće domete.
Odavno jedno takmičenje, kao ovo u Mamaji, nije pokazalo kakvim potencijalima i talentima raspolaže šah u Srbiji. Rezultate su beležili mlade šahistkinje i šahisti pola u raznim uzrasnim kategorijama od 8 do 18 godina, što je veliki uspeh i jasan pokazatelj. Zaključak je sličan kao i posle srebra juniora u Poljskoj: od nas zavisi.

/12. septembar 2017/
ANDREJ ZA MEDALJU, JOŠ ČETVORO ZA VISOK PLASMAN
Svaki iskreni ljubitelj šaha u Srbiji morao bi biti zadovoljan učinkom naših mladih šahista posle 7. kola Prvenstva Evrope za mlade, koje se igra u rumunskom letovalištu Mamaji. Andrej Ljepić u grupi do 8 godina slavio je i šesti put i nalazi se na deobi drugog mesta u svojoj grupi, sa jako dobrim dodatnim koeficijentima u slučaju deobe mesta.
Naravno, sada dolazi ono najteže - u poslednja dva kola potvrditi sve do sada osvojeno. Protivnici će biti teški, pritisak je sve veći, ali verujemo u našeg malog šampiona. Protivnik u pretposlednjem, 8. kolu je Poljak Bartodziej, a Ljepić će voditi crne figure.
Još četvoro naših šahista - Hana Denić u grupi do 10 godina, Jovana Srdanović i Miloš Milošević u grupi do 14 godina i Janko Radović i grupi do 18 godina imaju realne izglede za plasman u samom vrhu tabele. Oni su osvojili po 5 poena iz 7 partija i nalaze se na deobi onih mesta koja garantuju plasman među prvih 10. Za njih važi
ista konstatacija - najteže dolazi.
Stefan Tadić i Jovan Stevanović završavaju spisak onih, koji bi sa eventualno dve pobede mogli da računaju na mesto u samom vrhu. Za ostale naše mlade šahiste predstoji borba za rejting i što bolji plasman.

 
 
 
 
 
 
     
 
 

/09. septembar 2017/
RADOJIČIĆ JEDINI NEPORAŽENI UČESNIK IZ SRBIJE
Glavni aduti naše ekspedicije pretpeli su poraze u petom kolu Prvenstva Evrope za mlade u Mamaji. I pored poraza, sa 4 poena, Andrej Ljepić i Hana Denić zadržali su se u vrhu tabele, sa dobrim izgledima da nastave borbu za visok plasman, a pobedom u petom kolu prdružio im se i Stefan Tadić.
Na pola koraka iza naših najuspešnijih učesnika nalaze se Jovana Srdanović, Jovan Stevanović, Janko Radović, Marko Milanović i Aleksandar Radojičić - do sada jedini neporažen od svih 19 takmičara iz Srbije! Aleksandrove igre za sada predstaljaju prijatno iznenađenje, posebno ako se zna da je njegovo učešće bilo neizvesno sve do pet dana pre početka turnira.
Posle dva neprijatna i neočekivana poraza na startu sa tri uzastopne pobede "u igru" se vratio i Luka Budisavljević, državni prvak do 14 godina, a listu "pozitivnih" u prvih 5 kola zaključuje Marta Dakić, koja se hrabro bori protiv znatno iskusnijih protivnica.
Prelazak u drugu polovinu turnira selekcija Srbije dočekuje sa čak deset takmičara koji mogu da se plasiraju u vrh tabele i to svakako treba da raduje. Ipak, svako naredno kolo predstavljaće velii ispit i sito koje će proći samo nauspešniji i najhrabriji mladi šahisti.

 
 
 
 
 
 
         

/07. septembar 2017/
HANA I "BRAZILCI" - TRI OD TRI!
Zadovoljavajuće vesti stižu iz Rumunije posle tri odigrana kola na Prvenstvu Evrope za mlade u Mamaji. Troje mladih šahista nalazi se u vrhu tabele sa maksimalnim učinkom - tri poena iz tri odigrane partije.
Zanimljivo je da su među njima oba učesnika nedavno završenog Prvenstva sveta u Brazilu - Andrej Ljepić u kategiriji do 8 godina i Stefan Tadić u kategogriji do 12 godina. Obojici preostaje da pokažu da li su savladali "brazilsku lekciju" i ostanu na visini zadatka kada naiđu odlučujuće partije u borbi za visok plasman.
Sve pohvale zaslužuje i Hana Denić u kategoriji devojčica do 10 godina. Pobedila je sve tri svoje protivnice, mada se to i moglo očekivati, jer je Hana visoko rangirana u svojoj kategoriji. Uspešni su bili i Marko Milanović u kategoriji do 10 godina, Jovana Srdanović u kategoriji do 14 godina, dok je prijatno iznenadio Aleksandar Radojičić u grupi do 12 godina. Svi oni imaju po 2,5 poena i u samom su vrhu tabele.
Ostali takmičari imaju priliku da se pobedama u 4. kolu približe vrhu tabele, što posebno važi za Miloša Miloševića u grupi do 14 i Janka Radovića u grupi do 18 godina. S obzirom da turnir traje 9 kola, već 4. i 5. kolo dače odgovore na ključno pitanje - ima li Srbija šanse da neko od njenih predstavnika ostvari visok plasman. Verujemo i nadamo se da ima.

 
 
 
 
 
 
         

/06. septembar 2017/
POČELO PRVENSTVO EVROPE ZA MLADE U MAMAJI (RUMUNIJA)
Počelo je prvenstvo Evrope za mlade šahiste u rumunskom letovalištu Mamaja. Učestvuje 1142 mladih šahista iz 49 nacionalnih evropskih šahovskih federacija. Tim Srbije sačinjava 19 mladih šahista, među kojima je i 9 nacionalnih šampiona.

Rezultate naših predstavnika, kao i pregled celog takmičenjam možete pratiti na linku >>>

Oficijelni sajt turnira >>>

Tokom uvodnog dana, koji je protekao u odmoru od dugog i napornog putovanja, održan je i sastanak trenera Dejana Nestorovića i Srđana Čarnića sa našim timom, na kome su dogovoreni principi i raspored rada. Sledećeg dana usledilo je prvo kolo i prvi rezultati. Od 19 naših predstavnika, 11 njih zabeležilo je pobede, uz jedan remi i 7 poraza. Naravno, rano je za bilo kakve procene i zaključke, s obzirom da se u prvom kolu uglavnom sastaju favoriti protiv igrača sa nešto slabijim rejtingom. Ipak, treba istaći pobede Anje Simić protiv crnogorske predstavnice Nikoline Koljević i Nevene Đorđević protiv Izraelke Levitan, kao i remi Marte Dakić protiv trećerangirane Mađarice Tot.

Na fotografijama, koje su većim delom preuzete sa društvenih mreža, možete videti deo atmosfere iz Mamaje, kako iz uvodnog dana, tako i prvog kola.

 

 
 
   
   
   
     
         

/03. septembar 2017/
MLADI ŠAHISTI OTPUTOVALI NA EVROPSKO PRVENSTVO U MAMAJU

U Mladi šahisti, koji će predstavljati Srbiju na Prvenstvu Evrope za mlade, otputovali su večeras iz Beograda u rumunsko letovalište Mamaju. Učestvovaće 19 mladih šahista iz Srbije, koji će se takmičiti u 6 starosnih kategorija (8 - 18 godina) za dečake i devojčice.

Sa mladim šahistima otputovali su i treneri Šahovskog saveza Srbije Dejan Nestorović i Srđan Čarnić. Na žalost, neki od potencijalno najvećih aduta (Velimir Ivić, Mihajlo Radovanović, Marina Gajčin, Teodora Injac), nisu mogli putovati, zbog obaveza prema svojim klubovima na takmičenju Prve lige Srbije, koja je u toku. Možda nije realno očekivati neku od medalja, ali se nadamo da će nas neko od takmičara obradovati visokim plamanom i dobrom igrom. Šahovski savez Srbije obezbedio je za sve učesnike majice za državnim grbom i grbom Saveza i to će biti praksa pred svako veliko takmičenje.