IN MEMORIAM
LJUBICA ŽIVKOVIĆ
 

Iz Novog Sada stigla je tužna vest o smrti internacionalnog majstora i međunarodnog sudije Ljubice Živković (rođene Jocić). Rezultati koje je ostvarila u igračkoj i sudijskoj karijeri, stavljaju je u red najuspešnijih sledbenika „drevne igre” u Vojvodini.

Igračka karijera Ljubice Živković počinje preseljenjem u Novi Sad iz rodnog Bukovca, početkom pedesetih godina. Kao višestruki prvak Vojvodine, 1959. godine u Zagrebu postala je šampionka Jugoslavije, a taj uspeh doneo joj je titulu šahovskog majstora. Posle zavidnih rezultata na međunarodnom planu (učešća na zonskom i međuzonskom turniru, nastupi za reprezentaciju, međunarodni turniri), 1966. godine priznata joj je titula internacionalnog majstora.

Tokom karijere, bila je članica više klubova, ali najupečatljivije rezultate ostvarila je nastupajući za Novosadski šahovski klub. Ipak, zbog brojnih obaveza, Ljubica se šahom bavila amaterski, pa je ostao utisak da su njeni igrački dometi u šahu bili neuporedivo veći.

Posle završetka igračke karijere, Ljubica Živković je ostala verna šahu, kao priznati sudija. Zvanje međunarodnog šahovskog sudije dodeljeno joj je 1984. godine, a na Šahovskoj olimpijadi u Novom Sadu 1990. obavljala je funkciju zamenika vrhovnog sudije, odnosno glavnog sudije ženske Olimpijade.

U svetu šahista Ljubica će ostati zapamćena kao dobra, pravedna i druželjubiva osoba i njen odlazak predstavljaće istinski gubitak.