ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE ZATRAŽIO OD SPORTSKOG SAVEZA SRBIJE RAZREŠENJE PREDSEDNIKA ARBITRAŽNOG SUDA PROF DR NENADA ĐURĐEVIĆA
Beograd, 09.09.2017.
 


Upravni odbor Šahovskog saveza Srbije usvojio je zahtev Šahovskog saveza Beograda i od Sportskog saveza Srbije zatražio da razreši dužnosti predsednika Arbitražnog suda pri Sportskom savezu Srbije, prof dr Nenada Đurđevića.

Razmatrajući zahtev Šahovskog saveza Beograda i argumente koji ga prate, Upravni odbor ŠSS konstatovao je da je prof dr Nenad Đurđević, kao predsednik Arbitražnog suda pri Sportskom savezu Srbije, svesno prikrio određene činjenice, zbog kojih se u samom početku morao izuzeti u postupanju u arbitražnom postupku br. 8 (devet klubova protiv ŠS Beograda).
Nedvosmiseno je utvrđeno da je Arbitražni sud dao pravno mišljenje u stvari koja je mogla (kasnije i postala) deo Arbitražnog postupka, što prestavlja grubo kršenje Pravilnika o arbitraži, a takođe, da je poslovnim odnosom sa Šahovskim savezom Srbije (čiji je tada zastupnik bio Miodrag Rakić, u vezi čije smene se i vodi postupak), kao i kreiranjem dopisa koji je poslat u ime Šahovskog saveza Srbije (i kasnije postao dokazni predmet u postupku), profesor Đurđević bio u višestrukom konfliktu interesa.

U međuvremenu, na zahtev pravnog zastupnika Šahovskog saveza Beograda, prof dr Đurđević se izuzeo iz daljeg postupanja, a Šahovski savez Srbije neće ulaziti u suštinu samog postupka, jer nije strana u istom. Međutim, povlačenje dr Đurđevića svakako ga ne može abolirati od odgovornosti.

Šahovski savez Srbije smatra da spor mora ostati potpuno čist od svih opasnosti koje se nad njim nadvjaju (doping, nasilje, nameštanje rezultata...), a Arbitražni sud mora biti najčistiji i etički besprekoran deo sporta, u čije odluke će sve strane imati neograničeno poverenje. Sa prof dr Nenadom Đurđevićem (inače dekanom Pravnog fakulteta u Kragujevcu i jednim od autora Zakona o sportu) na čelu tog suda, to svakako ne bi bilo moguće.

Zahtev ŠS Srbije i prateća dokumenta možete preuzeti u PDF formatu >>>