Konferencija za medije
povodom šahovskog festivala "Sportsko leto 2017"
Beograd, Turistička organizacija Srbije, 05.04.2017.
 


U sredu, 5. aprila u prostorijama Turističke organizacije Srbije održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen jubilarni 10. Međunarodni šahovski Festival "Sportsko leto 2017."
Na konferenciji za medije govorili su mr Saša Jevtić, predsednik Organizacionog odbora, VM Branko Tadić, član UO Šahovskog saveza Srbije, Darko Radojković, menadžer Festivala i Aljoša Gligorijević, vd direktora Turističke organizacije opštine Paraćin.

Nakon uvodnog dela, u kome je Darko Radojković predstavio medijima sve učesnike na konferenciji i razloge zbog kojih je došlo do okupljanja u prostorijama Turističke organizacije Srbije, reč je predao predsedniku Organizacionog odbora Saši Jevtiću. Jevtić je predstavio istorijat Festivala, program i sve detalje ovogodišnjeg 10. jubilarnog Festivala i očekivanja u vidu broja, kako stranih, tako i domaćih igrača i kvaliteta tehničke organizacije ovog šahovskog događaja koji duži niz godina drži primat u Srbiji. Takođe je naglasio da su pokrovitelji Opština Paraćin (preko svojih institucija Turističke organizacije opštine Paraćin i Sportskog saveza opštine Paraćin) i od ove godine Šahovski savez Srbije, a tehnički organizator je Omladinski šahovski klub "Paraćin"

U ime Šahovskog saveza Srbije, prisutnima se zatim obratio VM Branko Tadić, član UO ŠS Srbije. Tadić je, između ostalog, istakao značaj turnira u Paraćinu, pre svega za mlade šahiste, kojima se pruža prilika da na jakom međunarodnom turniru osvajaju norme za međunarodne šahovske titule, a pohvalio je i uvođenje OPEN C turnira na kome će učestvovati mladi šahisti kojima je konkurencija ranijih godina na OPEN B turniru bila previše jaka. Na kraju je potvrdio da je odluka UO ŠS Srbije o statusu pokrovitelja glavne manifestacije Festivala, Međunarodnog šahovskog turnira "Paraćin 2017" pravi put ka uticaju nacionalnog granskog saveza na razvoj šaha u Srbiji.

Na kraju je Aljoša Gligorijević, vd direktora Turističke organizacije opštine Paraćin istakao značaj ovog Festivala za razvoj turizma u opštini Paraćin. Istaknuto je koliko se pansion dana ostvario samo od stranih gostiju, da u vreme šahovskog Festivala u Paraćinu nema slobodnog kreveta, ni u hotelima, ni u privatnom smeštaju i da se vanpansionska potrošnja u tih 7-8 dana dosta poveća. Takođe je istaknuto da se za vreme Festivala organizuju besplatne ekskurzije za sve takmičare i goste na kojima oni mogu videti poznata izletišta u opštini Paraćin, Grzu i Sisevac, kao i nekoliko srednjevekovnih manastira koji se nalaze na teritroriji opštine Paraćin i da se na taj način najbolje promoviše turistička ponuda Paraćina.