USVOJEN NOVI STATUT ŠAHOVSKOG SAVEZA SRBIJE

RATKO PIŽURICA IZABRAN ZA V.D. PREDSEDNIKA

Beograd, 24.02.2017.
 


Agencija za privredne registre potvrdila je odluke Vanredne skupštine Šahovskog saveza Srbije održane 12. februara 2017. godine. Na ovoj Skupštini usvojen je novi statut ŠSS, usklađen sa Zakonom o sportu, čime je sprečena mogućnost gašenja ili stečaja Saveza. Statut ŠSS sada je u potpunosti usklađen sa Zakonom o sportu.

Delegati Vanredne skupštine Šahovskog saveza Srbije, za vršioca dužnosti predsednika ŠSS izabrali su Ratka Pižuricu, dugogodišnjeg šahovskog radnika i međunarodnog šahovskog sudiju iz Subotice. Mandat v.d. predsednika oročen je do kraja mandata sadašnjeg rukovodstva, odnosno do izbora novog predsednika. Zbog usaglašavanja sa novim Zakonom o sportu, mesto člana Izvršnog (sada Upravnog) odbora Šahovskog saveza Srbije napustili su Miroslav Kopanja, predsednik ŠS Vojvodine i Ivan Marinković, predsednik ŠS Beograda, a na njihova mesta izabrani su međunarodni šahovski sudija Mihajlo Savić i velemajstor Nikola Nestorović.

Delegati su doneli odluku da "svim članovima Upravnog odbora ŠSS za koje se utvrdi da su na dan 1. marta 2017. godine zastupnici u nekoj drugoj sportskoj organizaciji (savezu ili klubu) automatski prestaje mandat člana Upravnog odbora ŠSS, što se konstatuje na prvoj sednici Upravnog odbora koja bude održana posle tog datuma."

Skupštini je prisustvovalo 34 od ukupno 45 delegata. Prema odluci Vanredne skupštine ŠSS od 24. decembra 2016. godine, radi prevazilaženja blokade Saveza, delegacije ŠS CS i ŠS KiM formirao je Izvršni odbor ŠSS, poštujući teritorijalni princip i zastupljenost ligaških rangova.