Kirsan Iljumžinov u poseti Novom Sadu
Novi Sad, jul 2014.
 

Predsednik FIDE Kirsan Iljumžinov ponovo u Srbiji

ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE PODRŽAVA KIRSANA ILJUMŽINOVA NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA FIDE

Predsednik svetske šahovske federacije (FIDE) Kirsan Iljumžinov posle samo nekoliko meseci na poziv predsednika ŠS Srbije Miroslava Kopanje ponovo je posetio Srbiju i prvenstvo Svetske zone FIDE 1.5, koje je održano u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu od 12. do 19. jula ove godine.

Visokog gosta iz Rusije i delegaciju Šahovskog saveza Srbije sa predstavnicima pet zemalja ove zone u Skupštini grada Novog Sada primio je predsednik prof. dr Siniša Sević. Tokom razgovora u Skupštini grada, dogovorena je saradnja Šahovskog saveza Srbije i Svetske šahovske federacije u popularizaciji šaha kod mladih i omasovljenju šaha u osnovnim i srednjim školama.

 

- Naša je želja da šah što više uvedemo u novosadske osnovne i srednje škole. Do sada smo u toj nameri uspeli u oko 15 škola, gde se šah igra kroz sekcije, produženi boravak ili kroz izborni predmet - istakao je prof. dr Sević.

On je dodao da je šah disciplina koja je zastupljena svuda na planeti i koja se podjednako igra u parkovima, klubovima, preko interneta, ali i na turnirima.

- Šah svakako utiče na razvoj inteligencije i podizanja interesovanja kod mladih za obrazovanje i tu nam je pomoć Svetske šahovske organizacije veoma zna čajna jer federacija ima iskustva i dugo radi na promociji i uvođenju šaha u škole - podvukao je prof. dr Sević.

Predsednik FIDE Kirsan Iljumžinov podsetio je da se uvođenjem šaha u škole povećava znanje učenika i iz ostalih predmeta, poput matematike i fizike.

 

- Treba što više promovisati šah i mi smo spremni da pružimo pomoć Šahovskom savezu Srbije u popularizaciji šaha u školama - kazao je Iljumžinov.

Osvrćući se na probleme prilikom uvođenja šaha u škole, predsednik Šahovskog saveza Srbije Miroslav Kopanja kazao je da se oni ogledaju u tome što mali broj učitelja zna da igra šah.

- Naši saradnici su napravili knjigu, posebno za prve razrede osnovnih škola, gde učitelj i kada ne zna da igra šah, uz pomoć knjige može da prenese deci kako se postavljaju figure ili pravila šahovske igre - objasnio je Kopanja.

On je dodao da se kroz šah deca pripremaju za život, "od samoinicijative, logičkog razmišljanja, planiranja, učenju da gube, ali i da pobeđuju".

 

 

Tokom razgovora istaknuto je da je Novi Sad šahovski centar Srbije, te da je naš grad bio domaćin najvećim šahovskim turnirima, poput Šahovske olimpijade 1990. godine, te ekipnog prvenstva Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji 2009. godine itd.