Šahovska Olimpijada 2012
Istanbul, 27.08-10.09.2012

/09. septembar 2012/
Jedanaesto kolo
Šahisti Jermenije i šahistkinje Rusije pobedici su 40. šahovske olimpijade u Istanbulu. Srebro i bronza pripala je Rusima i Ukrajincima odnosno Kineskinjama i Ukrajinkama. Šahisti Srbije u konačnom plasmanu su 14. a šahistkinje 30.

/07. septembar 2012/
Deseto kolo
U desetom kolu šahistkinje su igrale nerešeno sa Kolumbijom. Muški sastav pobedio je reprezentaciju Švajcarske rezultatom 2½:1½. Na redu je slobodan dan, a u poslednjem 11. kolu naše šahistinje imaju za protivnika Austriju, a šahisti Španiju. Na muškoj Olimpijadi tri ekipe dele prvo mesto: Kina, Jermenija i Rusija. Kod šahistkinja Kina i Rusija dele prvo mesto.

/06. septembar 2012/
Ministarka Alisa Marić na Olimpijadi

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić nalazi se u kraćoj poseti 40. šahovskoj olimpijadi u Istanbulu. Pored podrške našim reprezentacijama ona je održala i govor na Kongresu Evropske šahovske unije.

dalje >>>

foto >>>


/06. septembar 2012/
Deveto kolo
Neočekivano dva teška poraza naših reprezentacija od slabije rangiranih po rejtingu: Izraela, i Argentine. Trenutno zauzimaju mesta ispod svog startnog broja, a u narednom pretposlednjem kolu imaju lakše protivnike i šanse da poprave položaj. Dame se sastaju sa Kolumbijkama i šahisti sa Švajcarcima. Na muškoj Olimpijadi četiri ekipe dele prvo mesto: Kina  Rusija, Jermenija i SAD. Kod šahistkinja Kineskinje imaju prednost ispred Rusije.

/05. septembar 2012/
Osmo kolo
foto >>>
U 8. kolu naše reprezentacije su ostvarile polovične rezultate protiv mnogo bolje po prosečnom rejtingu: Gruzinki (3.), i Indijaca (13.), a raduju pobede Ivana Ivaniševića i Marije Rakić. Šahistkinje trenutno dele od 12 do 22 mesta, a šahisti dele od 14 do 28 mesta. U narednom kolu ekipa Igora Miladinovića ima za protivnika reprezentaciju Izraela, a šahisti Argentinu.
Juniori Srbije na Olimpijadi su bili solidni 13. a posebno je briljirao Pavle Dimić koji je osvojio zlatnu medalju sa 6 poena iz osam partija na rezervnoj tabli.
Trijumfovala je reprezentacija Rusije
.

/04. septembar 2012/
Sedmo kolo
foto >>>
U sedmom kolu šahistkinje su igrale nerešeno sa Vijetnamkama, dok su muškarci bili ubedljivi u duelu sa Egipćanima.
Posle ove runde ekipa selektora Boška Abramovića deli od 13 do 25 mesta dok su šahistkinje 13.U osmom kolu protivnici su im Indija odnosno Gruzija.
U poslednjem 10. kolu naši juniori će pokušati eventualnom pobedom protiv Kazahstana da poprave plasman. Trenutno su 11.


/03. septembar 2012/
Šesto kolo
foto >>>
Tradiconalno neugodne Poljakinje nanele su prvi  poraz našim damama. Prvi poraz pretrpela je Marija Manakova. Trenutno dele osmo mesto, a u sedmom kolu protivnik im je Vijetnam.
Pobedom protiv Bocvane muškarci su popravili plasman i sada dele 17. mesto. U 7. kolu igraju sa Egiptom.
Dva kola pre kraja juniorske olimpijade naši kadeti su 8. Pobeđeni su Grci sa sa 3:1. U devetom kolu igraju sa Slovacima.


/01. septembar 2012/
Peto kolo
foto >>>
Pred prvu pauzu na Olimpijadi šahistkinje Srbije dele drugo mesto. U petom kolu slavile su protiv Bugarske. Marija Manakova je postigla i petu pobedu. U šestom kolu protivnik im je Poljska.
Šahisti u deulu sa Slovencima poraženi su i zauzimaju 39. mesto. U narednom kolu protivnik im je Bocvana.
Juniori su imali duplo kolo. U oba meča su igrali nerešeno. Prepodne sa Jermenima, a popodne sa Litvancima. U 7. kolu igraju sa Iranom.


/31. avgust 2012/
Četvrto kolo
foto >>>

Šahistkinje Srbije nastavljaju sa dobrim igrama na Olimpijadi. U 4. kolu igrale su nerešeno protiv Indijki i posle ove runde nalaze na 3. mestu. U 5. kolu protivnik im je Bugarska
.
Muški tim je igrao nerešeno sa ekipom BIH i trenutno je na deobi od 16. do 36. mesta.
U narednom kolu za protivnika imaju reprezentaciju Slovenije.
Juniori su pobedili domaćina Tursku i dele 5. i 6. mesto. U petom kolu sastaju se sa vršnjacima iz Jermenije.

/30. avgust 2012/
Treće kolo
foto >>>

U t
rećem kolu ženska reprezentacija Srbije pobedila je favorizovane Španjolke rezultatom 3½:½ i sa maksimalnim brojem bodova nalaze se u vođstvu.
Muški sastav pobedio je reprezentaciju Kolumbije rezultatom 3½:½ i sa 5 bodova i 9 poena nalaze se na deobi 14-25 mesta.
U četvrtom kolu šahistinje igraju protiv reprezentacije Indije, a muški protiv reprezentacije BiH.
Kadeti su u trećem kolu igrali sa reprezentacijom Rusije i poraženi su minimalnim rezultatom 1½:2½