NAGRAĐENA MEDALJA

U Šahovskom savezu Srbije održana je prigodna svečanost i prva konferencija za štampu posle godišnjihih odmora na kojoj je predsednik ŠSS Miodrag Vukotić uručio laptop osmogodišnjem evropskom prvaku u ubrzanom šahu Luki Budisavljeviću, koji je ovu titulu osvojio na takmičenju u Tesliću.

 Skupu su pored predstavnika štampanih i elektronskih medija prisustvovali legednda srpskog I svetskog šaha Ljubomir Ljubojević, zatim aktuelni I višestrukih prvak Srbije Ivan Ivanišević, kadetsko-omladinski selektor Zoran Arsvović, kao  i drugi šahovskih radnici.

            - Višestruka je korist uspeha u Tesliću, ali ne smemo da dozvolimo da se završi na ovome. Moramo da podržimo sve talente kao što je Luka, jer su oni budućnost srpskog šaha. Nadam se da će uz ovaj poklon Luka doći do novih saznanja i da će, kao do sada, da nastavi sa dobrim rezultatima – poželeo je predsednik ŠSS Miodrag Vukotić nakon uručenja vrednog poklona.

Mladi Luka Budisaljević se zahvalio sledećim rečima.
- Ovaj poklon će da doprinese da usavršim igru i da postanem još bolji šahista.

Prisutnima se obratio i Ljubomir Ljubojević.
- Šah je izgubio nekadašnju vrednost u našem društvu. Međutim, ukorenjen je u narodu i ljubitelja je mnogo više nego što ima profesionalaca u klubovima - istakao je LJubojević - Mnogi će reći da su šahisti čudni, zatvoreni, ali je ova igra najbolje sredstvo za prosvećivanje naroda, stvorena za naš balkanski mentalitet.
Legendarni velemajstor je kroz nekoliko rečenica pružio i veoma korisne savete osmogodišnjem Luki.
- Shvatio sam da neke stvari nisam savladao ni u ovim godinama. Interesovanje za šah teško može da presuši, ono je motor za druge stvari u životu. Bitno je da svaki pojedinac bude samokritičan, kad shvati grešku to je stepenica više u karijeri, ali i životu.
Za kraj, Ljubojević je poželeo da se ovakve stvari postanu što češće u srpskom šahu.
- Vidim da je Luka pun energije, ljubavi prema šahu i zato mu želim puno sreće, kao i svima mladima koji se upuštaju u šahovsku avanturu. Potreban im je samo otvoren prostor gde mogu da pokažu talenat.