DAME U MIRU ŠUMARICA


Dame u miru Šumarica

Posle muškog nacionalnog tima, u kragujevačkom hotelu "Šumarice", obrela se i ženska reprezentacija Srbije, koja se od 17. do 24. oktobra priprema za nastup na Evropskom ekipnom prvenstvu. Od ponedeljka, u odličnim uslovima, koji su obezbeđeni aktivnošću direktora reprezentacije Obrena Ćetkovića, u miru Šumarica do željenog nivoa forme pokušavaju da dođu Nataša Bojković, Anđelija Stojanović, Jovana Erić, Ljiljana Drljević i Irina Ćoljuškina, pod nadzorom selektorke Ane Bederać i trenera Igora Miladinovića. Među reprezentativkama prisutna je odlična atmosfera, kao i uočljivo nastojanje da se napravi rezultatski pomak u odnosu na neka prethodna takmičenja, na kojima je medalja izmicala u samim završnicama.
- Po rejtingu, mi smo vrednovani kao četranesta selekcija, tako da u pogledu plasmana na predstojećem Evropskom prvenstvu, svaki rezultat iznad te pozicije predstavljao bi uspeh i korak napred. U principu, nismo u najužem krugu favorita, ali ćemo učiniti sve da ne ponovimo greške sa nekih prethodnih takmičenja, istakla je Ana Benderać, selektorka ženske reprezentacije.
Jedna od najiskusnijih i godinama po rejtingu najbolja srpska šahistkinja, velemajstor Nataša Bojković je zadovoljna uslovima, u kojima radi nacionalna selekcija.
- Tokom ove godine nisam mnogo igrala, ali smatram da je to dobro, nisam prezasićena šahom. To se i videlo na poslednjem takmičenju u okviru Kupa šampiona, uspela sam da ostvarim dobar rezultat. Očekujem da nastavim sa takvom igrom i u predstojećem periodu, a jasno da je želja svih nas da osvojimo medalju. Biće teško, ali ne i neizvodljivo, smatra Bojkovićeva. Direktor reprezentacije, Obren Ćetković, kao i obično uvek sa puno optimizma gleda na iskušenja koja su pred njim i u ovom slučaju nacionalnom, ženskom, selekcijom.
- Uspeli smo da organizujemo pripreme šahistikinja, koje će biti na okupu nešto duže nego šahisti pre njih. Upadljiva je dobra atmosfera koja vlada među šahistkinjima, svakako je to važan segment u ostvarivanju dobrog rezultata. Za sada se sve odvija prema planu, nadam se da će tako biti i kada odemo na Evropsko prvenstvo, istakao je Ćetković .