Šahovska Olimpijada 2010
Khanty-Mansiysk, 19.09-03.10.2010

Tekst i fotografije: Snežana Stojanović

/03. oktobar 2010/
Jedanaeto kolo
Ni u mecu sa trecom ekipom Rusije, zenska reprezentacija Srbije nije izvojevala bobedu. Samo je Marija Rakic ponovo imala resenje za ruskinje i osvojila pocasni poen. U open selekciji Holandjani su bili jaci od muske reprezentacije. Remi Kovacevica i Vuckovica bili su najvise sto smo mogli u zavrsnici Olimpijade. U konacnom plasmanu zenska reprezentacija zauzela je 26 mesto, dok je muska reprezentacija Olimpijadu zavrsila na 33 poziciji. Zlato i pobednicko postolje u zenskoj selekciji pripalo je ekipi Rusija 1, srebrne medalje i drugo mesto pripalo je clanicama reprezentaciji Kine, a bivse olimpijske pobednice morale su da se zadovolje bronzom i trecim mestom u konacnom plasmanu. U open selekciji trijumfovala je Ukrajina, Rusija 1, najbolja ekipa zemlje domacina Olimpijade, osvojila je drugo mesto a clanovi reprezentacije Izraela osvajaci su bronzane medalje. Na ceremoniji svecanog zatvaranja zastava FIDE predata je domacinu 40. Sahovske olimpijade, predsedniku Sahovskog saveza Turske cime je 39. Sahovska olimpijada u Hanti Mansijsku i zvanicno zavrsena .

/02. oktobar 2010/
Poslednjeg radnog dana 81. Kongresa FIDE, Miroslavu Kopanji, potpredsedniku Sahovskog saveza Srbije, clanice svetske zone 1.5 ukazale su izuzetno poverenje, izabravsi ga za predsednika. Ovu znacajnu funkciju do sada je obavljao predstavnik Jermenije, Gagik Oganasian. U novom mandatu Miroslav Kopanja imace znacajne aktivnosti, prevashodno u zemljama koje pripadaju zoni 1.5 (Jermenija, Grcka, Turska, Crna Gora , Albanija, Gruzija, Kipar i Srbija). Ovim imenovanjem Miroslav Kopanja bice u prilici da prati i ucestvuje u radu Borda FIDE Ovaj izbor je veliko priznanje i Sahovskom savezu Srbije. Danas je odluceno i da grad domacin 41. Sahovske olimpijade bude Tromso u Norveskoj.

/01. oktobar 2010/
Deseto kolo
Rezultatski los dan za obe selekcije. Zenska repezentacija izgubila je od druge ekipe Rusije, a muska od Poljaka. Cast Srbije u zenskoj selekciji spasila je Marija Rakic. Verujemo da ce sutrasnji slobodan dan dobro doci nasim ekipama da se odmore i pripreme za zavrsnicu. Dame igraju sa Rusijom 3 a muskarci sa Holandijom.

/30. septembar 2010/
Deveto kolo
Pobeda Andjelije Stojanovic i remi Nikole Sedlaka obelezile su IX kolo! Fenomenalna Andjelija lako i sigurno savladala je bivsu prvakinju sveta Aleksandru Kostenjuk. Na zalost, iako su igrale kvalitetno, sreca nije bila na strani nasih dama. Minimalni poraz od ruskinja ipak nije uzdrmao zensku ekipu spremnu za dobru zavrsnicu. Muska selekcija danas je ostvarila pobedu nad Norvezanima. Nikola Sedlak, prva tabla Srbije, iznenadio je Karlsena u otvaranju i snazno parirao najboljem igracu Sveta zavrsivsi partiju remijem. Dame u pretposlednjem kolu spremaju osvetu drugoj ekipi Rusije, dok ce muska selekcija Srbije odmeriti snage sa Poljacima.

/29. septembar 2010/
Osmo kolo
Velicanstvena pobeda reprezentativki Srbije obelezila je VIII kolo Olimpijade!
Odlicna igra sprkinja saplela je sampionke iz Drezdena. Na taj nacin nase dame su se revansirale gruzijkama za poraz u poslednjem kolu prosle Olimpijade, zbog kojeg su ostale bez medalje.
- Uzivam u pobedi. Na proslogodisnjem Kupu sampiona, Rudovke su ih nacele, a reprezentacija Srbije danas ih je dotukla, zadovoljno komentarise Irina Coluskina. Verovala sam u ekipu i ocekivala ovakav ishod u mecu.
Iako je kapiten Gruzije, Nino Gurieli, trazila od sudije specijalne uslove u odnosu na druge meceve, cime je prikriveno vrsila pritisak na nasu ekipu, ovoga puta dame su bile spremne i sigurne.
- Bile smo posebno motivisane za mec. Zadovoljna sam i svojom i igrom ekipe. Opusteno smo usle u mec, dobro pripremljene ostvarile smo pobedu.
Muska reprezentacija Srbije remizirala je sa solidnom Slovackom. Radujemo se svakom mec poenu i ocekujemo ih jos od obe selekcije do kraja turnira. Dame sutra igraju sa Rusijom a muskarci sa Norveskom.
Danas je Skupstina FIDE birala novog predsednika. Kirsan Iljumzinov dobio je poverenje vecine i zvanicno pocinje peti mandat na celu Svetske sahovske organizacije. Po objavljivanju rezultata Iljumzinov je odrzao kratak govor i pozvao Anatolija Karpova, da mu se pridruzi u timu na mestu podpredsednika.
.

/28. septembar 2010/
Sedmo kolo
Divan dan za srpski sah. VII kolo donelo nam je jos dve pobede. Nikola Sedlak, prva tabla Srbije, lako je nadigrao Beljavskog i doveo ekipu u vodjstvo koje su ostali reprezentativci potvrdili konacnim rezultatom 2,5:1,5. Zreb im je dodelio Slovacku za protivnika u sutrasnjem kolu. Dame su takodje bile ubedljive u mecu sa Svajcarskom sto potvrdjuje krajnji rezultat 3,5:0,5. Do kraja turnira cekaju nas tezi mecevi koji su dodatna inspiracija nasim reprezentativcima. Neko bi cenio da dame sutra imaju tezak mec, medjutim, one su posebno raspolezene za revans sa gruzijkama koje su im oduzele medalju u poslednjem kolu prethodne Olimpijade. Verujemo da ce i sutra rezultatski biti dobar dan za Srbiju na Sahovskoj olimpijadi.

/27. septembar 2010/
Sesto kolo
Zadovoljni smo danasnjim ucinkom. Dame su remizirale sa Bugarskom, a muskarci su pobedili Cile . Mali odmor dobro je dosao svima, posebno muskoj ekipi u kojoj tri clana imaju prehladu. Uprkos svim ometajucim okolnostima dobro su igrali danas i izvojevali jos dva boda za Srbiju. Sutra nas ceka mec dama sa Svajcarskom a muska reprezentacija suocice se sa ekipom Slovenije. Olimpijada je sakupila gotovo sve najbolje sahiste sveta. Mnogi imaju specificnosti po kojima se izdvajaju, neki po kvalitetu, drugi po talentu, zatim po borbenosti za tablom... A neki su dosli da gledaju najbolje. Eli Louise, inace najmladji ucesnik na Olimpijadi, koji tek sto je napunio 11 godina, posebno je drag svim ucesnicima. Dolazi sa Sejsela i iako sah igra svega dve godine, cilj mu je da sto pre osvoji titulu kako bi postao reprezentativac svoje zemlje. Pazljivo prati sva desavanja u sali za igru, i gledajuci sta rade najbolji kaze: "Znam da moja sahovska buducnost od isljucivo od mog rada."

/26. septembar 2010/
Slobodan dan
Slobodan dan imao je dvostruku namenu za reprezentativce. U ranim popodnevnim satima prosetali su gradom i upoznali se sa delom istorije i kulture grada i regije u kojima se nalazimo. Hanti Mansijsk je grad namenski izgradjen nakon eksploatacije nafte koje u ovoj regiji ima u izobilju. Danas u njemu visokim standardom zivi oko 70 hiljada stanovnika a po projektima urbanistickih planova, ocekuje se da za pet godina svoje staniste ovde nadje 5 miliona ljudi. Rapidno se grade citavi blokovi zgrada, muzeji, prostori za javne institucije, a infrastruktura je vec prilagodjena milionskom broju stanovnika. U brdima nedaleko od Hantija pronadjeni su skeleti odraslih i beba mamuta koji su zastitni znak ovog grada. Nedaleko od hotela Olimpik napravljen je etnografski muzej na otvorenom sa imponzantnim skulpturama mamuta. Vidjeno je tesko opisati recima. Arhitektura grada je moderna, tek poneka zgrada ima standardne ruske motive. Hanti Mansijsk je grad koji mnogo ulaze u sport. Poseduje velelepnu dvoranu za tenis u kojoj se igra i šahovska Olimpijada, ledenu dvoranu za zimske sportove u zatvorenom, skijaski centar, konjicki klub... Posebnu car gradu daje pravoslavni kompleks u ime vaskrsenja Gospodnjeg. Hram sa prostire na povrsini od 1.6 hektara odakle se pruza pogled na citav grad. Ispred hrama se nalaze skulpture na kojima su ispisane 10 Bozijih zapovesti a sastavni su deo fontane koja simbolizuje glavni izvor zivota. Sa druge strane se nalaze velelepne skulpture Cirila i Medotija. Puni utisaka po povratku u hotel reprezentativci su prionuli na pripreme za naredni mec, dame igraju sa Bugarskom a momcima je zrebom za protivnika odredjen Cile .

/25. septembar 2010/
Peto kolo
Maglovito i hladno jutro u Hantiju. Neko od nasih rekao je "idealo vreme za pripreme za partije". Sa pocetkom kola nestala je i magla. Danas je rezultatski dobar dan za oba tima, pobedili smo Indoneziju i Pakistan . Opusteno cekamo sutrasnji slobodan dan. U holu ispred sale za igru takodje je zivo, postavljeni su standovi kandidata za predsednika FIDE i ECU, takodje i standovi zemalja koji su u trci za dobijanje velikih takmicenja. Vodi se jednaka borba onim za sahovskim tablama uoci izbora koji se odrzavaju 29. septembra. Vrlo je zivo i bez obrzira na razlicite odluke koga ce da podrze, delegati se vode motom "Gens una sumus".

/24. septembar 2010/
Četvrto kolo
U Hantiju hladan sibirski vetar duva vise od 20 sati. Njemu pripisujemo i oduvane poene nasih reprezentacija u mecevima sa Kinom i Francuskom. Ipak, verujemo u nastavak dobrih nastupa nasih reprezentacija. U obe reprezentacije atmosfera je i dalje dobra. Uprkos izgubljenim mecevima pojedinci blistaju. Sutra nas cekaju mecevi dama sa Indonezijoma i muskaraca sa Pakistanom, a nakon toga slobodan dan. Iskoristicemo ga na najbolji moguci nacin. Nase devojke i momci su zasluzili mali odmor mada, kao sto pretpostavljate, nece se u potpunosti odvojiti od baze podataka.

/23. septembar 2010/
Treće kolo
Treca sreca! Oba tima su donela pobedu. Moral ekipa je na visokom nivou. Dame su trenutno lideri na Olimpijadi i drzimo palceve da to potraje sto duze (nadamo se do kraja). Nakon dva dana prilagodjavanja na klimu Sibira, Irina Coluskina je usla u igru i zablistala. Dame funkcionisu kao jedno bice. Dopunjuju se savrseno skladno. Muska reprezentacija je danas bila ubedljiva u duelu sa Farskim ostrvima. U ekipi vlada dobro raspolozenje. Od muske reprezentacije tek ocekujemo da zablistaju. Vec smo rekli da je u Hantiju sve podredjeno Olimpijadi. Sve javne sluzbe, takodje su angazovane za potrebe sahista. Bukvalno na svakoj raskrsnici u gradu stoji saobracajac koji, kada vidi autobus obelezen znakom 39. Sahovske olimpijade, zaustavlja saobracaj u dugim trakama i propusta ga. Ono sto je jos zanimljivije je to sto i u setnji gradom kada nas primete na ulici, takodje zaustavljaju saobracaj i daju nam prvenstvo prolaza. Organizatori su nas upozorili da uvek nosimo akreditacije, sto nam bas i nije prijalo, a sada vidimo opravdanost tog zahteva. Organizacija je dobra, svaki segment funkcionise.

/22. septembar 2010/
Drugo kolo
U drugom kolu muški tim je ukrstio figure sa Rusijom 1. Iako su naši momci iz otvaranja izašli dobro, kod ruskih igrača se na licu jasno videlo iznenadjenje, na kraju smo izgubili meč - RUSIJA 3 : SRBIJA 1. Ipak, taj jedan poen je izuzetno vredan kada se uzme u obzir protivnik. Dame su nas opet obradovale apsolutnom pobedom. Meksikanke nisu imale šanse. U reprezentacijama atmosfera je i dalje dobra. Vredno se pripremaju i čekaju da se uloženi trud realizuje kroz partije. Sutra nas čekaju mečevi dama sa Češkom i muškog tima sa Farskim ostrvima.

/20. septembar 2010/
Svečano otvaranje
U opuštenoj i prijatnoj atmosferi, prvim jutarnjim čarter letom delegacija Srbije nastavila je put ka krajnjoj destinaciji. Ljubazno osoblje i pre svih pilot Sergej, postarali su se da i oni koji ne preferiraju ovaj vid prevoza budu zadovoljni letom. Prijatan doček upotpunile su lokalne devojke u narodnoj nošnji nudeći nas pogačom i žitom.
O srpkim timovima u Hanti-Mansijsku brine Darja, pridruženi član srpske delegacije, zapravo volonterka zadužena za sve naše potrebe. Reprezentacija Srbije smeštena je u novoizgradjenom hotelu „Olimpik“, hotelu koji zadovoljava sve potrebe učesnika najvećeg šahovskog takmičenja, koji je inače namenski izgrađen za učesnike Olimpijade.
Tehnička konferencija protekla je uobičajeno. Utvrđen je konačan broj učesnika i raspored prvog kola. Muška reprezentacija igraće belim figurama u meču sa Monakom, a ženska reprezentacija crnim u meču sa Irakom.
Svečano otvaranje 39. Šahovske olimpijade počelo je u 21.30 po lokalnom vremenu. Sportska arena potpuno je prilagođena potrebama ovog događaja. Smenjimanjem plesnih umetnika i video zapisa uz karakteristične note, dočarane su sve osobenosti ovog dela zemljine kugle. Program se odvijao kao moderna bajka i ostavio bez dana prepunu dvoranu.
Uz govore zvaničnika, gradonačelnika Hanti Mansijska, ministra sporta i video poruke predsednika ruske Vlade Dimitrija Medvedeva, Šahovsku olimpijadu otvorio je aktuelni predsednik Kirsan Iljumžinov.
Nakon svečanog otvaranja priređen je prigodan koktel za zvaničnike delegacija učesnica Olimpijade, na kome su se razmenjivali do tada stečeni utisci o organizaciji Olimpijade. Opšta ocena, ako se izuzmu problemi sa čarter letovima, je odlična.
Ako se po jutru dan poznaje, Hanti Mansijsk opravdaće ukazano poverenje za organizaciju najznačajnijeg takmičenja u dvogodišnjem šahovskom kalendaru.

/19. septembar 2010/
Put na Olimpijadu
Muska i ženska reprezentacija Srbije u šahu u pratnji Miodraga Vukotića, predsednika ŠSS, Miroslava Kopanje, potpredsednika ŠSS i Snežane Stojanović, koordinator aktivnosti u ŠSS, uputila se u daleki Sibir, na 39. Šahovsku olimpijadu koja se održava u Hanti-Mansijsku, od 19. septembra do 04. oktobra.
Zbog pomeranja čarter letova, reprezentacija Srbije prvu noć u Rusiji provela je u Moskvi. Iz neprijatne sobraćajne gužve izašli smo kao pobednici zahvaljujući Dimitriju, našem prvom domaćinu.Veče u hotelu „Rushotel“, dobro je došlo za prilagođavanje na drugu klimu i vremensku zonu.