KONFERENCIJA ZA MEDIJE U DUNAV OSIGURANJU
Beograd, 04.03.2010. godine
 

PRED POJEDINAČNO EP U RIJECI (OD 6. DO 19 MARTA)

Dunav uliva sigurnost

Uz „Dunav osiguranje“, čovek se oseća sigurnije, a upravo ta karakteristika, biće preko potrebna srpskim šahistima na predstojećem pojedinačnom Evropskom prvenstvu u Rijeci (od 6. do 19. marta). Perjanice relativno velike delegacije srpskih šahista (18 učesnika), biće reprezentativci u obe konkurencije, a srećan put poželeli su im predsednik ŠS Srbije Aleksandar Milijanović i direktorka „Dunav osiguranja“ za odnose s javnošću Milica Slijepčević.

U prostorijama „Dunava“ u centru Beograda, pred brojnim novinarima i TV kamerama, našli su se reprezentativci Bojan Vučković, Dragan Šolak, Irina Čoluškina, Anđelija Stojanović i aktuelna prvakinja Srbije Sandra Đukić, dok je podršku novoj generaciji srpskog šaha dala i Alisa Marić ...

U ime Šahovskog saveza Srbije, želeo bih da zahvalim „Dunav osugiranju“ na razumevaju i pomoći, koja će mnogo značiti našim šahistima ne samo na predstojećem Prvenstvu Evrope. Očekujemo da naši reprezentativci ovaj turnir iskoriste na najbolji način i da steknu iskustvo koje će im koristiti i u nacionalnom timu, kome u septembru predstoji najbitnije ekipno takmičenje u godini Olimpijada – rekao je Milijanović.

 

 

Da je „Dunav osiguranje“ društveno odgovorna kompanija, koja daje punu podršku srpskom sportu potvrđeno je mnogo puta, a sada, pod „kišobran Dunava“, stao je šah. Ipak, to nije prvi put da ova kompanija pomaže šahiste.

Prijatelji smo šaha dugi niz godina. U ovoj kompaniji postoji veliki broj zaposlenih, koji vole i igraju šah, a naša sekcija se pokazala i na brojnim takmičenjima, tako da nam ovaj sport nije stran – otkrila je malu tajnu Milica Slijepčević – Srećni smo što možemo da pomognemo ove mlade šahiste, na takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo.

 

 

Jaka konkurencija u Rijeci, nije uplašila naše reprezentativce, a zacrtani ciljevi su prilično realni.

Pre svega, cilj je plasman među 22 najbolja igrača turnira, što su mesta koja vode na sledeći Svetski kup – realan je Bojan Vučković, trenutno uz Ivana Ivaniševića prva zvezda srpskog šaha po rejtingu. – Od završetka ekipnog EP u Novom Sadu, odigrao sam samo jedan turnir, a slobodno vreme iskoristio sam da se što bolje pripremim za Rijeku. Konkurencija je prilično jaka, a mnogo toga zavisiće i od trenutne forme. Ali, verujem da mogu da se plasiram na sledeći Svetski kup.

Novosadski velemajstor Dragan Šolak, uzdanica reprezentacije Srbije, „matematički“ je objasnio težinu zadatka u konkurenciji 200 velemajstora iz cele Evrope.

Da bi se plasirali na Svetski kup, potrebno je da igrate performansom od preko 2.700, što je nivo igrača iz prvih 20 u svetu. To je izuzetno teško, ali šansa da se neko od naših igrača nađe u tom društvu je velika – objašnjava Šolak. – Za pohvalu je potez ŠS Srbije i „Dunav osiguranja“. Prvi put vidim volju u ŠSS da se uključi u razvoj vrhunskog šaha u Srbiji. Sa tim su i igrači dobili volju da urade nešto više. Ne obećavam ništa, ali verujem da će na tim krilima biti i uspeha u narednom periodu. Verovatno i neka medalja...

 

Srbiju će na prvenstvu Evrope u muškoj konkurenciji predstavljati Bojan Vučković, Robert Markuš, Aleksandar Kovačević, Nikola Sedlak, Dragan Šolak, Branko Damljanović, Siniša Dražić, Goran Todorović, Miroslav Tošić, Draško Bošković, Predrag Bodiroga i Zdravko Civrić. U konkurenciji šahistkinja igraće Irina Čoluškina, Marija Manakova, Anđelija Stojanović, Ljilja Drljević i Sandra Đukić.

Konkurencija će biti jaka. Na 11. pojedinačnom prvenstvu Evrope u Rijeci, igraće 425 šahista iz 40 zemalja u muškoj konkurenciji, a čak 192 učesnika imaju titule velemajstora.

Najveći favoriti po rejtingu su Francuz Etjen Bakro, Mađar Zoltan Almaši i Slovak Sergej Movsesjan. Titulu će braniti Rus Jevgenij Tomaševski, a zanimljiv podatak da će iz Rusije na EP stići čak 94 igrača, što je će biti najbrojnija delegacija do sada. Drugi po brojnosti su domaćini Hrvati (80).

U ženskoj konkurenciji prijavljeno je 165 šahistkinja iz 32 zemlje, od čega su 54 sa titulom velemajstora. Favoriti su dvostruka šampionka Ruskinja Tatjana Kozinceva, Antoaneta Stefanova (Bugarska), Ruskinja Nadežda Kozinceva i Šveđanka Pia Kramling.

 

 

 

DAMA ZA DAMU

U ŠS Srbije nadaju se dugoj i uspešnoj saradnji sa Kompanijom „Dunav osiguranje“, koja bi u budućnost mogla da rezultira i medaljama na nekim od najznačajnijih evropskih i svetskih takmičenja.

Tim povodom, predsednik Šahovskog saveza Srbije Aleksandar Milijanović uručio je poklon direktorki „Dunav osiguranja“ za odnose s javnošću Milici Slijepčević – figuru dame, najvrednije na šahovskoj tabli...

 

 

 

 

SKROMNA ŠAMPIONKA

Ženski šah u Srbiji dugo čezne za značajnijim pojedinačnim rezultatom na svetskoj sceni, a postoji verovatnoća da će se to desiti na predstojećem EP u Rijeci.

Mlada generacija srpskih šahistkinja, u koje spadaju Anđelija Stojanović, Marija Rakić i aktuelna šampionka Srbije Sandra Đukić, daće sve od sebe da obraduju ljubitelje šaha u Srbiji.

– Ne volim da pričam o očekivanjima, posebno pošto je ovo moje prvo seniorsko EP. Imam iskustva sa kadetskih šampionata, ali ovo je nešto sasvim drugo. Spremala sam se dobro za ovaj turnir, i verujem da mogu da napravim dobar rezultat, mada postoji strah od neuspeha.– kaže Sandra Đukić.

 

Sportski žurnal