Treći šahovski turnir novobeogradskih predškolaca 2009
Novi Beograd, PU "11. april", 08. maj 2009.
 
 

ŠAH JE PRAVA ČAROLIJA  

Predškolci sa velemajstorom Matanovićem

   
1. LIPA
Petar Vučković
Nikola Kovačević
 
2. VRABAC
Djordje Džunić
Luka Joksimović
 
3. BALONČIĆI
Milan Ćosić
Stefan Brocilović

Novi Beograd, 08. maja – „Šah je prava čarolija...“, pevao je hor devojčica i dečaka obučenih u kostime šahovskih figura. Da sve bude u duhu drevne igre, scenski podijum predstavljala je jedna džinovska, precizno iscrtana šahovska tabla. Njihovi drugari, takmičari na šahovskom turniru, ispratili su ovu šahovsku himnu zaraznog refrena u stavu mirno, kao želeći da pokažu da kada za to dodje vreme, biće spremni za nastup u jednoj pravoj sportskoj državnoj reprezentaciji. Do tada, ima još vremena, pa oni još ni u školu nisu pošli!

   
Šatori za šahovske vitezove
 
Izlazak hora
 
Stižu i beli
   
Hor PU "11. april"
 
Šah je ...
 
... prava čarolija!
 
 
Kad razmišljam baš mi prija!
 
Crna princeza
 
Šarmantne voditeljke

Novobeogradski vrtić “Zvončići” bio je domaćin najeksluzivnijeg šahovskog dogadjaja godine. Preterivanje? Ne, uopšte nije. U prostranoj bašti vrtića u bloku 45, osunčano majsko popodne postavilo je ambijent dostojan velikih letnjih ambasadorskih prijema a po posećenosti i bogatstvu programa, ova „dečija ambasada“ postavila je nove standarde za šahovske organizatore.

 
 
Sudije u poslu
 
Baralić i Matanović
 
Marija i Miloš
   
Trofeji i pokloni
 
Pavlović i Perunović
 
Asistent selekotora u razgovoru sa prekaljenim reprezentativcem

I sve je bilo baš kao na jednom „velikom“ takmičenju, s tim što su glavni akteri dogadjaja bili razdragani beogradski mališani predškolskog uzrasta. Devojčice i dečaci su učestvovali na Prvenstvu predškolskih ustanova Beograda i uživali u svom sportskom statusu obasuti pažnjom sa svih strana. Igrali su partije i branili boje svojih vrtića, „Zeke“, „Kamička“, „Švrće“ i drugih, sve pod budnom pažnjom šahovskih sudija i brižnih vaspitačica da bi se potom obraćali medijima i u mikrofon za razglas davali izjave i komentare. Koji metar dalje, iza simbolične vrpce koja odvaja publiku, sevali su blicevi fotoaparata u rukama njihovih roditelja i rodjaka.

   
Publike više nego na fudbalskim utakmicama
 
Sve generacije su prisutne
 
Lepše je posmatrati iz hlada
 
 
Velemajstor Matanović pomno prati šta se dešava
 
Vaspitačice su uvek uz svoju decu
 
Maksimalna koncentracija
   
Mladi takmičari daju izjave
 
"Spreman sam da pobedim"
 
Matanović u društvu vaspitačica

Kako je to biti sportska zvezda? Predškolci to već znaju!

Medju brojnim gostima bili su i velemajstori Miloš Perunović i Miloš Pavlović mladji, koji nisu mogli da ne primete kako, eto, u njihovo vreme nije bilo tako lepih manifestacija. Legendi srpskog šaha, velemajstoru Aleksandru Matanoviću, pripalo je zadovoljstvo da najbolje ekipe nagradi peharima, medaljama i poklonima. Predsednik Šahovskog informatora nije krio svoje oduševljenje vidjenim, - O ovome treba da se priča! Ovaj dogadjaj je praznik mladosti i šaha. A dečica, bogme, znaju da igraju!, - procenio je proslavljeni as.

   
Specijalni gosti
 
Kamičak - Švrća
 
Vuk i Dimitrije (Zvončići)
   
Šta sad da mu radim?
 
Pažljivo slušaju vaspitačicu
 
Prostor za igru

Čak su i roditelji znali da se iznenade šahovskim znanjem svojih dragih „sunašaca“. Prisutni šahovski radnici mogli su da na delu vide svetlu budućnost drage im igre. Sve njih, najmladji šahisti su impresionirali svojom ozbiljnošću i koncentracijom kojom su se udubljivali u tajne pozicija na tabli. Ni suza, ni hvatanja za glavu, ni uobičajnog pitanja - a gde mi je mama? Profesionalci, od glave do pete!

 
 
Sudija Petar Katanić Vujić
 
Sudija Marija Stojanović
 
Sudija Kosara Stojanović
   
Sudija Vladica Andrejić
 
Sudije: Goljović, Stojanović x 2, Baralić, Katanić-Vujić, Andrejić i Maksimović
 
Marija i Kosa
 
 
Joca traži kandidate za reprezentaciju
 
Sudija Nebojša Baralić
 
Roditelji ipak na pristojnom odstojanju

Poslovično strogi sudija Petar Katanić u okruženju poletaraca bio je kao „med i mleko“ a njegovu autoritativnu ulogu preuzeo je Vladica Andrejić, koji je procene pozicija vršio po sebi bliskom, objektivnom „matematičkom“ proračunu. Marija i Kosara Stojanović bile su dobre vile a sa ostalim sudijama, medju kojima su još bili Marko Maksimovic i Rade Goljovic, uklopile su se u devizu, da sve bude po pravilima i da niko ne bude povredjen nekom odlukom. Prvoklasne šahovske rekvizite obezbedio je Dušan Sekulić i njegovo preduzeće „Kaisa“. Koordinaciju bezbrojnih aktivnosti obavljao je „spiritus movens“ manifestacije, Nebojša Baralić, uvek okružen simpatičnim animatorkama i ljubaznim vaspitačicama. Ni potpisnik ovih redova nije se našao bez zaduženja, nenadano je odredjen da igra simultanku sa roditeljima mladih šahista i srećom, uz vrednu asistenciju reprezentativke Crne Gore, Marije Stojanović, uspeo da sačuva dostojanstvo šahovske struke.

   
"Hrabra" četvorka
 
Simultanka
 
Joca na potezu
   
Trening meč u pauzi turnira
 
Ognjen u akciji
 
Spomenka i Mira

Takmičenje u vrtiću “ Zvončići“ organizovala je Predškolska ustanova „11.april“ sa Novog Beograda a učestvovale su 34 ekipe sa područja više beogradskih opština. Pobedu je ponela ekipa vrtića „Lipa“ u sastavu Petar Vučković i Nikola Kovačević, sa svih pet meč pobeda. Drugo i treće mesto su podelili vrtići „Vrabac“ (Djordje Džunić i Luka Joksimović) i „Balončići“ (Milan Ćosić i Stefan Broćilović).

   
Dodela bronzanih medalja
 
Stiže i pehar
 
i na kraju slika
 
 
Drugoplasirani
 
Šampioni
 
Slika za uspomenu
   
Proglašenje
 
Zajednički snimak
 
Velemajstor Matanović sa naslednicima

 

KONAČNA TABELA

SASTAVI EKIPA

Pisao:
JOSIP AŠIK