Letnja šahovska škola 2009
Divčibare, 26. jul - 15. avgust 2009.
 
 

Tradicija koja daje rezultate

Domaćin ovogodišnje Letnje šahovske škole Šahovskog saveza Srbije su Divčibare, na Maljenu, koje su idealno mesto za bolju koncentraciju i uspešne pripreme najtalentovanijih šahista iz Vojvodine, Beograda, Centralne Srbije i Kosova i Metohije.

U prvoj smeni (26. juli – 5. avgust), pripreme su imala deca iz Centralne Srbije i Kosova i Metohije, uz goste iz Poljske, a u isto vreme, u okviru ovog Kampa za perspektivne šahiste, održano je i Omladinsko prvenstvo Srbije. Predavači su bili internacionalni majstori Miodrag Perunović i Nebojša Misailović, dok je koordinator bio majstor FIDE Dragan Živić.

 
Simultanka
IM Miodrag Perunović

Druga smena traje od 5. do 15. avgusta, a čine je deca iz Vojvodine i Beograda uz nekoliko mališana iz Rusije i Ukrajine. Predavači su velemajstori Mihajlo Stojanović i Goran Kosanović, te majstori FIDE Josip Dekić i Milorad Kapelan. Za celodnevno angažovanje dece zadužen je koordinator, majstor FIDE Željko Medar, koga smo zamolili da nam u kratkim crtama opiše jedan dan na Kampu.

Svakog dana ustajemo u 7.15 da bi već u pola osam išli na trčanje i jutarnju gimnastiku. Posle doručka postoji vreme za pripreme za partiju koja se igra od 10 do 12 časova, u okviru dva turnira. Ručak je u pola dva, a od 15 časova počinje predavanje u prvoj grupi. Od 16.30 časova počinje predavanje u drugoj grupi. Do večere, koja je u 20 časova, deca igraju fudbal, brzopotezni šah, a poslednjih nekoliko dana predviđeni su za boravak na bazenu. Naravno, tu su svakodnevne šetnje po svežem vazduhu. Od 21 čas su na programu analize partija, hendikep mečevi i brzopotezne partije. U 23 časa deca odlaze na noćni odmor.

   
Jutarnja fiskultura
Redovno kolo
Gosti iz Rusije i Ukrajine

 

Predavač u drugoj smeni Kampa, FIDE trener Josip Dekić rekao je nešto više o kvalitetu učesnika.

- Kvalitet učesnika ove godine je izuzetan, jer su tu recimo 13-godišnja Ksenija Tomin iz Pančeva, ovogodišnja omladinska prvakinja Srbije do 20 godina, kao i prvakinja Evrope do osam godina u ubrzanom šahu Marina Gajčin iz Apatina. Trebalo bi pomenuti i već afisane mlade šahiste Vladimira Lukovića, Aleksandra Inđića, Novaka Čabarkapu i druge, kao i najmlađe talente poput Teodore Rakić, a tu je i grupa izuzetno perspektivnih dečaka iz Rusije i Ukrajine.

 
Treneri i organizaotri
Finalisti simultanke 1 na 1


Direktor Kampa, majstor FIDE Dragan Kotevski je inicijator i jedan od najzaslužnijih za postojanje Letnje šahovske škole koja datira od 1988. godine: - Kroz Kamp su prošli naši sadašnji olimpijci Ivanišević i Šolak i najveći broj mladih velemajstora. Kvalitetni predavači doprinose da talenti izrastaju u renomirane igrače, ali mislim da je pravi korak učinjen 1994. godine, kada glavni pokrovitelj postaje Ministarstvo prosvete i sporta, kasnije Omladine i sporta koje obezbeđuje uslove za dolazak najtalentovanije dece iz četiri granska Saveza (Vojvodine, Beograda, Centralne Srbije i Kosova i Metohije). Ta praksa i danas traje i pomaže najboljima da nas dostojno predstavljaju na prvenstvima Evrope i sveta.

Josip Dekić